FARC wil `krijgsgevangenen' ruilen

De drie Amerikanen die vorige week in het zuiden van Colombia werden ontvoerd door de linkse guerrillabeweging FARC zijn ,,krijgsgevangenen''. De drie zullen alleen worden vrijgelaten in ruil voor gevangen FARC-leiders en een gedemilitariseerde zone.

Dat hebben de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten in een verklaring gezegd. ,,De drie gringo-krijgsgevangenen zullen in de traditie van onze organisatie samen met andere Colombiaanse gevangenen worden vrijgelaten als een ruil heeft plaatsgevonden'', aldus de verklaring van de FARC, die op internet werd gepubliceerd.

De Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft tot dusver altijd geweigerd gegijzelden en gevangenen te ruilen. De FARC heeft waarschijnlijk tientallen Colmbiaanse soldaten, enkele politici, geestelijken en de hele gemeenteraad van de stad Cali gegijzeld. De harde opstelling van de president wordt mede ingegeven door de moord op zijn vader in 1983. Uribe sr., een rijke landeigenaar, werd bij een mislukte ontvoering vermoord, vermoedelijk door FARC-rebellen. Uribe jr. heeft nooit begrepen waarom de toenmalige regering bleef onderhandelen met de rebellen.

Het Colombiaanse leger probeert de Amerikanen te bevrijden en voert in het zuiden hevige strijd met FARC-rebellen. De Amerikaanse president George Bush is bereid 150 Amerikaanse militairen naar Colombia te sturen, in een poging de drie te bevrijden. Enkele honderden soldaten zijn al in het land aanwezig. Zij trainen het Colombiaanse leger, maar mogen niet de strijd aangaan. In een reactie noemde de FARC dit ,,een invasie van ons land door de VS''.

De FARC beschuldigt de Verenigde Staten er van dat de drie Amerikanen CIA-agenten zijn. Washington ontkent dit, en zegt dat de drie medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn.

De VS helpen Colombia bij de bestrijding van de drugshandel die door de linkse rebellen en door rechtse paramilitairen wordt beheerst. Het Witte Huis heeft echter niet aangegeven wat de drie in Colombia deden, noch hun identiteit bekendgemaakt.