Drugs op Voorne en Flakkee

. De politie heeft op Voorne en Goeree-Overflakkee achttien verdachten, in de leeftijd van 16 tot 49 jaar, aangehouden in verband met drugshandel. Veertien van hen, onder wie scholieren, zitten nog vast. Daarmee heeft de politie naar eigen zeggen een netwerk van dealers en subdealers opgerold dat zich uitgebreid bezighield met de verkoop van voornamelijk xtc-pillen en amfetamine.

In het laatste kwartaal van 2002 begon de politie Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met het politiewijkteam Goeree-Overflakkee, een onderzoek naar de verkoop van voornamelijk speed aan scholieren van enkele middelbare scholen in Middelharnis. Meldingen daarover kwamen binnen van leerkrachten, huisartsen en ouders van minderjarige kinderen. Door het gebruik van de drugs bleken, zo meldt de politie, diverse jeugdigen te ontsporen, met als gevolg weglopen van huis, spijbelen en slechte studieresultaten.

De politie pakte ook een aantal gebruikers op. Bij invallen in vier woningen in Hellevoetsluis nam ze zo'n 30.000 xtc-pillen, ruim vier kilo amfetamine, een kilo cocaïne, een kilo hasj, bijna 700 gram wiet, medicijnen en een kleine hoeveelheid heroïne in beslag. De straatwaarde daarvan bedraagt ongeveer 200.000 euro. De politie trof ook vuurwapens aan en ruim honderd valse biljetten van vijftig euro.

In Genève heeft het narcoticabureau INCB van de Verenigde Naties vandaag een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat Nederland in 2002 de belangrijkste producent was van xtc.