Cricketers ook tegen Pakistanen niet sterk genoeg

Weer heeft het Nederlands cricketelftal niet kunnen winnen tijdens het toernooi om de wereldtitel. In het hete Boland stadion van Paarl (Zuid-Afrika) waren de 253 runs die de Pakistanen in hun 50 overs scoorden te veel voor de op dit niveau te zwakke Nederlandse battingside. Openingsbowler Wasim Akram nam 3 wickets voor 24 runs, zijn collega Shoaib Akhtar 3 voor 26.

Akhtar, die zaterdag tegen Engeland het wereldsnelheidsrecord vestigde met een bal van 161,3 kilometer per uur, liet nu Henk-Jan Mol met 155,2 kilometer per uur schrikken. Mol, die tegen dit geweld niet op kon, hoorde de stump achter hem breken. Later werd het gebroken hout een gewillige prooi van de in Paarl aanwezige vader Mol, die er thuis nog wel eens met zijn zoon over zou spreken. Vooral dankzij de `extra's' (niet reglementair gegooide ballen die worden `bestraft' met een `extra run'), waarvan Pakistan er liefst 40 weggaf, eindigde Nederland op 156 runs na bijna 40 overs.

Het werd in Paarl overigens de wedstrijd van Wasim Akram. De Pakistaanse linkshandige bowler veroverde zijn vijfhonderste wicket in internationaal eendaags cricket en had daarvoor Nick Statham uitgezocht. Statham opende in plaats van Daan van Bunge – gezakt naar plaats zes in de slagvolgorde – en viel al in Akram's tweede over voor nul runs. De Pakistaan nam in 1985 zijn eerste wicket en nu dus was dat van Nick Statham zijn vijfhonderdste. De Schiedammer komt daarmee in de geschiedenisboeken, samen met illustere cricketnamen als Courtly Ambrose (West-Indië) en Craig McMillan (Nieuw Zeeland) wier genomen wickets voor eerdere mijlpalen in Akrams reeks zorgden.

Na Statham bleef het batten van Nederland weer ver beneden de maat. Even leek het erop dat Bas Zuiderent dit keer los zou komen. Na acht runs was het echter voor de enige cricketprofessional van Nederland voorbij. Na 20 overs was het al een verloren duel met Nederland op 78 voor 5 en bleef er voor het talrijke Oranje-publiek niet veel meer te genieten.

Het eentonige verhaal, dat er bowlend en fieldend veel klasse in dit Nederland zit en dat de internationale pers en de tegenstanders daar van onder de indruk zijn, begint aanvoerder Roland Lefebvre een beetje de keel uit te hangen, al hield hij na afloop van het duel tegen Pakistan de moed erin. ,,Ik ben trots op de prestaties van het team tot nu toe. We krijgen waardering en we maken in het veld veel indruk. Battend zijn we nog niet onder de honderd uitgegooid, maar erg goed was het nu ook weer niet.'' Lefebvre, die zelf tegen Pakistan zijn tweehonderdste wicket voor Nederland nam maar zich daarmee wel in de schaduw van Wasim Akram voelde staan, noemde het een doekje voor het bloeden.

Lefebvre staat nu voor de moeilijke taak om Nederland tot en met de laatste dag van de voorrondes, op 3 maart, scherp te houden. Dan staat het duel tegen Namibië op het programma en dat lijkt de enige wedstrijd die Nederland wellicht zou kunnen winnen op dit WK. Of er moet vrijdag in Bulawayo (Zimbabwe) een wonder geschieden tegen het thuisland. Voorlopig gaat Lefebvre daar niet van uit. ,,De reis naar Zimbabwe wordt al moeilijk genoeg. We hebben van de Australiërs, die daar twee dagen geleden speelden, geen slechte berichten ontvangen. Het zal wat veiligheid betreft allemaal wel meevallen, maar toch, het blijft een beladen reis.''

    • Geerhard de Grooth