Corruptieproces raakt de partij in Vietnam

In Vietnam is gisteren het proces begonnen tegen maffiabaas Truong Van Cam, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ergste crisis waarin de communistische partij in het land sinds haar oprichting werd gedompeld. Met Truong Van Cam staan voor de rechtbank in Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saigon, de politici en overheidsfunctionarissen terecht die de maffiabaas in zijn val wist mee te slepen: twee verbannen leden van het machtige Centrale Comité van de partij, dertien politiemannen en drie voormalige openbaar aanklagers. In totaal worden 155 Vietnamezen beschuldigd van deelname aan de grootste zaak die ooit voor de rechter is gekomen in de socialistische republiek.

De aanloop naar het proces tegen de 55-jarige `Nam' Cam, de populaire naam van de oud-soldaat, maakte duidelijk dat de communistische partij een centrale rol speelt in een systeem van patronage waarop Nam Cam zijn imperium kon bouwen. Zijn bende hield zich de afgelopen vijftien jaar bezig met zaken als illegaal gokken, prostitutie, mensenhandel, moord en omkoping. Zonder de hulp van partijfunctionarissen was dit Nam Cam niet gelukt. De politie van Ho Chi Minh Stad was zodanig van hem afhankelijk, dat niemand bereid was de `peetvader' te arresteren. Politieofficieren moesten uit andere provincies komen om de klus te klaren. Voor de communistische partij waren dergelijke onthullingen een aanval op haar morele en ideologische legitimiteit.

Volgens waarnemers gaat het vooral om een showproces, bedoeld de boodschap uit te dragen dat het bewind de oorlog aan corruptie heeft verklaard. Ze signaleren echter dat de partijtop altijd buiten schot blijft. Die wil duidelijk maken dat het voor buitenlandse bedrijven veilig is hun dollars in Vietnam te investeren. Voor het eerst mogen buitenlandse media bij het proces aanwezig zijn, maar alleen op de eerste zittingsdag en de dag van het vonnis. Als twee rechters en een door de partij gekozen jury van drie de maffiabaas schuldig achten, kan hij voor het vuurpeloton terecht komen.