Bijdragen aan betere wereld

Het lijkt een trend bij ondernemers: ook Yolanda Eijgenstein (36) gaat bijdragen aan een betere wereld. Eijgenstein, Zakenvrouw van het Jaar in 1997 en directeur-eigenaar van adviesbureau Why Company, wordt de nieuwe voorzitter van Fair Trade Organisatie, een functie die ze overneemt van ex-Kamerlid Josephine Verspaget. Fair Trade Organisatie (19 miljoen euro omzet) koopt voor een eerlijke prijs artikelen in ontwikkelingslanden, rechtstreeks bij de producenten, en verkoopt ze in de acht eigen winkels in Nederland en via de Wereldwinkels. Eijgenstein: ,,Ik geloof dat eerlijke handel en hulp ter plekke veel effectiever zijn dan het geven van geld. Het zorgt er voor dat mensen in de Derde wereld minder of niet afhankelijk zijn van liefdadigheid en dat ze zich ontwikkelen als zelfstandig ondernemer. Niet alleen economisch gezien goed, maar ook belangrijk voor hun zelfvertrouwen.'' Het voorzitterschap van de Fair Trade Organisatie is een van de vele bestuurlijke taken die Eijgenstein heeft naast haar fulltime baan bij Why Company. Ze is onder meer bestuurslid van het Nederlands Dans Theater en van de YEO, een organisatie van jonge ondernemers.

Personalia@nrc.nl

    • Heleen de Graaf