Angenent rekent op startbewijs voor WK

Henk Angenent moest gisteren in een vrijwel leeg Thialf-stadion tien kilometer schaatsen om vormbehoud te tonen. Dat was nodig om zich te kunnen plaatsen voor de 10.000 meter bij de WK afstanden, die over tweeënhalve week worden gehouden in Berlijn.

Maar of zijn tijd van 13.50,81 minuut voldoende is om als een van drie Nederlandse schaatsers op die afstand te kunnen starten bij de WK, wordt eind volgende week duidelijk bij de finale van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. ,,Daar gaan we eerst de prestaties op de vijf kilometer van Verheijen, De Jong, Uytdehaage en Romme bekijken. Daarna beslissen we welke drie schaatsers naar Berlijn gaan'', zei Jos Valentijn als lid van de commissie topsport van de schaatsbond (KNSB).

,,Ik heb samen met Carl Verheijen en Bob de Jong in november een voorlopig startbewijs verdiend'', zei de Nederlands kampioen op de tien kilometer na zijn race waarbij de Franse marathonschaatser Cedric Michaud als sparringpartner fungeerde. ,,Er is ons toen verteld dat we het hele seizoen vormbehoud moesten tonen. Dat heb ik nu gedaan en ik ga ervan uit dat ik naar Berlijn ga. Mijn opdracht is voltooid.''

Gianni Romme leverde onlangs forse kritiek op het selectiebeleid. ,,Het is toch raar dat ze al in november selecteren terwijl de WK afstanden in maart worden verreden'', zei de Europees en wereldkampioen allround. ,,Bovendien hadden ze Angenent een tijdslimiet moeten geven. De commissieleden kunnen de regels nu op hun eigen manier interpreteren.'' (Foto Sake Elzinga)