AH-Erlebnis bij de kassa

Stel u komt zaterdag bij de kassa van de supermarkt uw vaste beleggingsadviseur tegen. Is de ontmoeting vriendelijk en ontspannen als altijd, dan is de kans groot dat u geen aandelen Ahold bezit.

Zit Ahold wel in de portefeuille, dan wordt het gesprek wat minder gemakkelijk. Dat advies van vorige week om nog aandelen van het supermarktconcern bij te kopen, is niet gunstig uitgepakt. Nu de koers met 70 procent is gedaald zal de adviseur zonder twijfel naar de financiële analisten van het hoofdkantoor wijzen: zij bepalen immers wat uiteindelijk wordt geadviseerd.

De val van Ahold komt niet alleen slecht uit voor de belegger. Hetzelfde geldt voor de aandelenanalist die zijn aanhoudende optimisme moet verklaren. Van de bijna vijftig analisten die Van der Hoeven en de zijnen volgden, adviseerden tot deze week minder dan tien specialisten om het belang in Ahold terug te brengen. De rest was optimistischer, zeker omdat het aandeel lekker voordelig was geworden.

Natuurlijk kwam het debacle voor iedereen als een verrassing, maar het vertrouwen in analisten zal niet zijn toegenomen. Vervelend, want zij zaten al in de hoek waar de klappen vallen. Zij worden al veel langer beticht van een chronische vorm van optimisme. Had hun aanstekelijke enthousiasme over bijvoorbeeld de internetfondsen iets te maken met de belangen van hun werkgever? Alle banken wilden immers een graantje meepikken bij aandelenemissies en fusie-adviezen. In de Verenigde Staten werd in 2000 slechts één verkoopaanbeveling verstrekt op honderd koopadviezen.

Maar de positie van de analist is niet gemakkelijk. Wanneer hij echt kritisch wordt, leidt dat ook tot problemen. Bij Getronics voorspelde een Britse analist drie maanden geleden een faillissement van de automatiseerder door het zogeheten `koersdoel' op nul cent te zetten. In deze onzekere tijd gaf dat advies de koers een flinke knauw: de suggestie dat de analist over een verborgen agenda beschikt is door een slachtoffer snel gemaakt.

Bij Ahold willen analisten de schade zo snel mogelijk beperken. Nauwelijks 24 uur na het uitbreken van de Zaanse crisis vallen zij over elkaar heen met nieuwe koersdoelen. Zo denkt de analist van de Rabobank dat niet 14 maar 3 euro een reële waarde van het aandeel is. Deutsche Bank zakt van 17 naar 3,50 euro en Fortis zit met een `voorspelling' van 2,50 plotseling dicht bij de koers van vanochtend.

Maar heeft zo'n dramatisch bijgesteld koersdoel van de analist enige zin? Dat mag de beleggingsadviseur aan zijn klanten vertellen. Wellicht zaterdag al, in de rij voor de kassa van de super.

    • Erik van der Walle