AEX-index nu richting 250 punten

De koersen op de Europese effectenbeurzen zijn vanmorgen opnieuw fors gedaald, met Amsterdam als grootste daler. De AEX-index bereikte een dieptepunt van 251,77 punten.

Daarmee vestigde de Amsterdamse beurs een nieuw diepterecord voor het tijdperk van na de zeepbel van eind jaren negentig. Tegen het middaguur krabbelden de koersen wat op, met een AEX-index die 1,3 procent lager stond op 254,11 punten.

Ahold was opnieuw de grootste daler, met een koersval die doorging tot 2,39 euro. Dat is ruim een kwart lager dan het slot van 3,27 euro gistermiddag. Tegen het middaguur noteerde Ahold 2,56 euro. Nieuws over aanklachten tegen Ahold mengde met het bericht over een onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission, naar Ahold.

In Nederland kijkt de beurstoezichthouder AFM naar mogelijke handel met voorkennis in het aandeel Ahold op donderdag en vrijdag. De effectenbeurs Euronext zal nagaan of het concern de beursregels heeft overtreden. Een beursfonds is verplicht koersgevoelige informatie meteen te verspreiden.

Er zijn inmiddels zes Amerikaanse advocatenkantoren die Ahold gaan aanklagen wegens het duperen van beleggers. Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat investeerders ondernemingen voor de rechter dagen na een enorme koersval. Dat is eerder gebeurd met softwarebedrijf Baan in 1998.

De meeste van de advocatenkantoren zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en werken op een no cure no pay basis. De meeste van dit soort zogeheten class actions draaien uit op een schikking tussen de beleggers en onderneming. Het gaat in ieder geval om de advocatenkantoren Cohen, Milstein, Hausfeld & Toll en Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz.

In de rest van Europa bleven de verliezen op de beurzen redelijk beperkt. De verzekeraars bleven net als in Nederland onder druk staan na het bericht gisteren van verzekeringsgigant Prudential dat die zijn dividend zal verzaken.

Aegon stond rond het middaguur 4,38 procent lager. Aegon bereikte met een niveau van 9,17 euro het laagste peil sinds eind 1996.

Ook bankverzekeraar ING, dat vorige week donderdag meldde dat zijn herwaarderingsreserves bij een AEX-niveau van 280 punten tot nul waren gedaald, moest vanmorgen ver terug, tot 11,42 euro. Dat is het laagste niveau sinds medio 1996.