Aanklacht tegen Ahold en Disco in Argentinië

Het Argentijnse advocatenkantoor Sylvester heeft vandaag bij justitie in Buenos Aires een strafklacht ingediend tegen Ahold en de directie van de Argentijnse Ahold-dochter Disco. Zij worden beschuldigd van frauduleuze wanbetaling, zwendel, samenzwering, belastingontduiking en het witwassen van zwart geld.

In de aanklacht wordt ook de directie van Ahold-accountant Deloitte & Touche Tohmatsu genoemd, alsmede voormalig Ahold-zakenpartner en oud-eigenaar van Disco, Juan Peirano, van wiens Velox-groep Ahold de supermarktactiviteiten heeft overgenomen. De aanklacht is gedaan uit naam van een reeks bedrijven in Paraguay, Uruguay en Argentinië die als gevolg van het faillissement van de Velox-groep van banken en supermarkten niet meer kunnen beschikken over hun banktegoeden met een totale waarde van 15 miljoen dollar (13,9 miljoen euro).

In Uruguay werd in december vorig jaar al een aanklacht tegen Ahold en Velox ingediend. Dit was uit naam van rekeninghouders van de Banco de Montevideo, onderdeel van de Velox-groep.

Ahold kocht in 1998 50 procent van de Velox-groep van banken en supermarkten van de familie Peirano om mede-eigenaar te worden van de Disco-winkels. Medio vorig jaar vielen autoriteiten in Uruguay, Paraguay en Argentinië binnen bij banken uit de Velox-groep wegens onder meer illegale kapitaalvlucht en oplichting. Vier leden van de familie Peirano werden door justitie in staat van beschuldiging gesteld en zitten in hechtenis. Juan Peirano is voortvluchtig.

In de aanklacht van vandaag wordt Ahold en Disco verweten ondanks die situatie de resterende aandelen Velox te hebben gekocht. Daarbij zou Ahold hebben verwezen naar het feit dat deze aandelen borg stonden voor een lening van het Zaandamse bedrijf aan de Velox-groep. Volgens advocaat Mariano Moyano van kantoor Sylvester heeft Ahold zo ,,bewust meegewerkt aan de frauduleuze wanbetaling door zijn zakenpartner. Op deze manier konden ze voor een heel lage prijs de aandelen van Velox kopen''.

In Uruguay zijn de beschuldigingen tegen de Velox-groep en Ahold nog zwaarder. In december vorig jaar werd een strafklacht ingediend namens de gedupeerde rekeninghouders van Velox-banken wegens `het wegsluizen van 582 miljoen dollar', de boekwaarde eind 2001 van de resterende aandelen Velox-groep.

Gisteren zei accountant en mede-ondertekenaar van de strafklacht Julio Kneit tijdens een vraaggesprek met de Uruguayaanse radiozender El Espectador dat ,,dit geld was bestemd ter compensatie'' van gedupeerde spaarders bij de banken van de Velox-groep. Kneit: ,,Dit bedrag is op onverklaarbare wijze verdwenen en staat op geen enkele balans meer vermeld''.

In deze zaak heeft de algemeen directeur van Disco, Eduardo Orteu, vorige week in de hoedanigheid van getuige een verklaring afgelegd tegenover de Uruguayaanse justitie. Orteu was bestuurslid van de Banco Velox de Argentina en van de Banco de Montevideo.

De driehoofdige directie van Disco zou zijn ontslagen, maar hangende een intern onderzoek door Ahold aanblijven. Een woordvoerster van Ahold wilde hier vanmorgen geen commentaar op geven.

    • Natasja de Winter