Zwemploeg overweegt boycot van televisie

Uit onvrede over ,,de marginale tv-aandacht'' overweegt de Philips-zwemploeg een boycot af te kondigen tegen Studio Sport. Trainer Jacco Verhaeren is ,,de schrijnende desinteresse'' inmiddels zo zat dat hij de verantwoordelijke programmamakers in de aanloop naar het olympisch seizoen voor een keuze stelt: ,,Of je doet het goed, maar dan vier jaar lang. Of je doet dat niet en blijft lekker weg.''

In samenspraak met zijn vier zwemmers sterke selectie, onder wie tweevoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, heeft Verhaeren besloten zijn ongenoegen niet langer te verzwijgen. ,,Zwart-wit gesteld komt het erop neer dat zwemmen slechts één keer in de vier jaar telt voor de televisie. In de tussenliggende periode is de sport kennelijk niet interessant genoeg'', meent Verhaeren. ,,Terwijl wij en dan praat ik niet alleen over Pieter, maar over de gehele Nederlandse zwemtop op basis van de prestaties niet alleen meer, maar ook zorgvuldigere aandacht verdienen dan nu het geval is.''

Groen en geel ergerde Verhaeren zich bijvoorbeeld aan het tv-verslag over de NK kortebaan, ruim twee maanden geleden in Eindhoven. ,,Als je zo'n toernooi wegpropt in drie minuten, met één lullige camera op kniehoogte, dan is zwemmen ook geen reet aan. Een paar badmutsen die door het water razen, meer is het niet. Zelfs ik haak dan af, laat staan de gemiddelde sportliefhebber of de sponsors.''

Gerard Dielessen, hoofdredacteur van Studio Sport, is niet onder de indruk van het verkapte dreigement van de profzwemploeg uit Eindhoven. ,,Maar als dat bezwaar leeft, moeten we binnenkort maar eens om de tafel.'' Volgens Dielessen neemt zijn redactie het zwemmen wel degelijk serieus. Ter illustratie wijst hij op de komende wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in Barcelona en de recente aandacht voor de wereldbekerwedstrijden. ,,Bovendien hebben wij ons onlangs nog opgeworpen als co-broadcaster voor het EK van 2006, dat jammer genoeg niet naar Eindhoven maar naar Boedapest is gegaan.''

Dielessen herkent zich dan ook niet in de klacht van Verhaeren. ,,Ik weet niet of hij de laatste tijd alle uitzendingen heeft gezien. Maar om nu te stellen dat zwemmen voor ons een sport is die slechts één keer in de vier jaar interessant is, is domweg niet waar. Wij proberen een zo'n breed mogelijk scala aan sporten onder de aandacht te brengen. Dat zijn wij overigens ook verplicht op basis van de contracten met [sportkoepel] NOC*NSF. Met onze intentie is niet zoveel mis.''

Regelmatig ontvangt Dielessen klachten van bonden en betrokkenen over de in hun ogen geringe tv-exposure van hun tak van sport. ,,Mede daarom schrik ik ook niet zo van deze geluiden. Wij maken de journalistieke afweging, niet de bonden, de coaches of de sporters. Maar nogmaals: het lijkt me tijd voor een goed gesprek met de zwemmers.''

Dat initiatief juicht Verhaeren toe, temeer omdat hij ,,de bui al weer ziet hangen'' in de aanloop naar de Olympische Spelen in Athene, waar Van den Hoogenband een van de boegbeelden van Nederlandse ploeg zal zijn. ,,Je kan op je vingers nagaan dat Pieter tegen die tijd weer op de voet gevolgd zal gaan worden. In het kader van een documentaire worden we dan geacht om te pas en te onpas tijd vrij te maken voor een interviewtje of een bepaald shot dat de cameraman wil maken. Dat vreet tijd en energie. Als ik dat afzet tegen de belangstelling in de afgelopen tweeënhalf jaar, dan zeg ik: wij passen, nu even niet.''

Patrick Wouters, als manager verbonden aan de Philips-profploeg, heeft begrip voor de onvrede van Verhaeren, maar nuanceert de uitlatingen van de coach. ,,Jacco stoort zich aan het feit dat zodra een andere zwemmer dan Pieter, Klaas-Erik Zwering in dit geval, een wereldbekerwedstrijd wint, dat door de tv wordt doodgezwegen. Dat steekt, zeker als je dat afzet tegen de aandacht voor items waarvan ook ik wel eens denk: wie zit hier nu op te wachten?''

Van een dreigende tv-boycot is volgens Wouters geen sprake. ,,We hebben elkaar nodig: zij ons en wij hen.'' Toch ontkomt Wouters niet aan de indruk dat ,,de Nederlandse nuchterheid'' een doorbraak van ,,een wereldsport als het zwemmen'' in de weg zit. ,,Begrijp mij niet verkeerd, die nuchterheid is ook onze kracht. Maar als ik alle media-aanvragen vanuit het buitenland voor Pieter op een rij zet, dan vraag ik mij wel eens af: beseffen wij in Nederland wel dat we een unieke sportman in ons midden hebben? Televisie maakt helden, zie het darts. Maar in Nederland worden de topzwemmers onder tafel geschoven.''

Ook Jos Kusters begrijpt Verhaerens stellingname, al verwerpt de directeur van de Nederlandse zwembond (KNZB) diens suggestie om over te gaan tot het weren van de tv-camera's. ,,Natuurlijk kan de televisie-aandacht altijd beter, maar ondergewaardeerd wordt het zwemmen zeker niet. Het probleem, voor zover je daar van wilt spreken trouwens, is dat het aantal grote zwemtoernooien en -evenementen relatief beperkt is. Nee, wat mij betreft liever een goed gesprek met alle betrokkenen dan een boycot.''

    • Mark Hoogstad