Vernieuwd Stripschrift houdt eigen smoel

De stripwereld is al sinds jaar en dag een bijna gesloten circuit, met eigen uitgevers, distributeurs, winkels, evenementen en informatiebladen. De twee striptijdschriften die Nederland rijk is zijn Zozolala en Stripschrift, dat afgelopen weekend het 35-jarig bestaan vierde. Bij dat jubileum vond de redactie ook dat het na vijftien jaar weer tijd was om het blad te vernieuwen.

Die vernieuwing geldt vooral de opmaak, hoewel daar eigenlijk niets mis mee was. Stripschrift had een eigen smoel, met een sobere kleurencover met klein in het hoekje de trotse tekst ,,'s werelds oudste stripinformatieblad''. Het binnenwerk was een organisch gegroeid systeem dat door de driekolomsstructuur en de vele illustraties altijd overvol oogde. Alsof er elke maand teveel informatie was om in het blad te proppen. Inhoudelijk richt Stripschrift zich doorgaans op de wat traditionelere stripliefhebbers. Dat heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van het blad. Ooit was het nauw verbonden met het Stripschap, een vereniging die zich opwerpt als belangenbehartiger van de stripwereld en jaarlijks de Stripdagen in Den Bosch organiseert.

De inhoudelijke koers van Stripschrift blijft zo breed als het aanbod: van vernieuwende Franse striptekenaars tot gegraaf in de archieven over Bommel, Donald Duck en Dick Bos.

In de vernieuwde, 348e editie wordt uitvoerig stilgestaan bij het thema Gerard Reve en strips. Hoewel de veel connecties gevonden zijn, is het resultaat van deze zoektocht teleurstellend. Je verwacht dat Reve stiekem iets met strips heeft gehad, maar dat blijkt vergeefse hoop. Omdat De Avonden nu wordt verstript door Dick Matena, moest er blijkbaar een artikel over dit onderwerp komen.

Origineler zijn een bespreking van het boek Striphelden op de divan, waarin de psychologie van stripmakers en -figuren wordt onderzocht, en een interview met uitgever Sylvio van der Loo, die een nieuw striptijdschrift op de markt wil brengen. Een aantal goede rubrieken is gebleven: Land in zicht, waarin telkens een ander land centraal staat, en de vinnige column Bits en pieces.

Belangrijkste noviteit is de verschuiving van de nieuwsrubriek naar de voorste pagina's, met extra ruimte. Dat geeft meer rust, maar het vele wit en de lang uitgesponnen nieuwtjes wekken de indruk dat er, afgezien van de sterfgevallen (Peter de Smet, Jaap Vegter en Franz) niet zo gek veel gebeurd is. De oude, overvolle formule was te druk, maar dwong journalisten bondig te schrijven. De vernieuwing is zeker niet mislukt, omdat Stripschrift er, zeker voor een onbezoldigd geproduceerd blad, professioneel uitziet, maar heel veel verbeteringen zijn er ook niet.

Stripschrift 348, maart 2003, €4,50. Zie ook www.stripschrift.nl

    • Gerard Zeegers