Turks kabinet stemt in met troepen VS

Het Turkse kabinet is gisteren akkoord gegaan met de stationering van Amerikaanse troepen op Turkse bodem. Door het besluit is het vrijwel zeker dat Turkije het noordelijke front wordt in een eventuele oorlog tegen Irak.

Vandaag nog stuurt de regering het parlement een voorstel waarin Turkije voor de Amerikaanse soldaten wordt opengesteld. Tevens moet het parlement de stationering van Turkse troepen in Noord-Irak goedkeuren, die officieel als vredesmacht moeten dienen maar onofficieel Koerden daar onder controle moeten houden.

Hiermee lijkt een einde te komen aan de crisis in de betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten die ontstond toen Washington de eisen die Ankara aan stationering verbond, onacceptabel achtte. Door het besluit van gisteren is het vrijwel zeker dat Turkije het noordelijke front wordt in een eventuele oorlog tegen Irak. Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren blij te zijn met het besluit van het Turkse kabinet en ,,uit te kijken'' naar het debat in het parlement.

Zonder slag of stoot gaf het kabinet zijn toestemming gisteren niet. De vergadering over de stationering duurde meer dan zes uur en verliep naar verluidt tumultueus. Volgens woordvoerder Sener was een meerderheid van de ministers ,,ongelukkig met de ontwikkelingen die plaatshebben in de onderhandelingen met de Verenigde Staten''.

Vorige week liep de irritatie aan beide kanten over die onderhandelingen behoorlijk op. Washington vond dat Ankara financieel onacceptabele eisen stelde aan deelname aan de mogelijke oorlog tegen Irak terwijl Turkije van mening was dat de VS niet genoeg oog hebben voor de schade door zo'n oorlog. Na de stemming verklaarde schaduwpremier Erdogan dat Turkije de schade die het door de Golfoorlog van 1991 opliep (volgens Turkse waarnemers zo'n 30 à 40 miljard dollar) nog niet was vergeten, maar dat Ankara ,,geen schaduw wilde werpen'' op de ,,strategische vriendschap'' die het heeft met de VS.

Volgens de nieuwszender NTV staat Turkije 61.500 Amerikaanse soldaten verblijf op Turkse bodem toe voor een periode van zes maanden. Over andere afspraken tussen de VS en Turkije wordt nog steeds onderhandeld, zo liet woordvoerder Sener gisteren weten. De bedoeling is dat die worden geformuleerd in een memorandum van uitleg waarin alle puntjes uiteindelijk op de i worden gezet. Wellicht dat daar nog een addertje onder het gras schuilt. Het parlement kan immers zelf bepalen wanneer het een wetsvoorstel in stemming brengt. Commentatoren sluiten daarom niet uit dat die stemming pas plaatsheeft als de laatste details zijn geregeld.