Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een Turks jongereninternaat in Amsterdam dat bij de gemeente een verhuissubsidie heeft aangevraagd. Twee raadsleden die een werkbezoek aan het internaat afleggen hebben twijfels of dit internaat wel bijdraagt tot integratie. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. Gesprek met predikant Adrian Verbree over zijn vier jaar durende burn-out. Hij schreef er een boek over. Ook aandacht voor de mogelijke oorlog in Irak. Ned.1, 21.50-22.35u.

Nova. Onder meer de advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein over hun boek Vervolg ze tot in de hel, waarin aandacht voor de mensen die de `demonisering' van Pim Fortuyn zouden hebben bevorderd. Daarbij ging het om Marcel van Dam, de redactie van NRC/Handelsblad, Trouw-journalist Mattie Verkamman en (oud)-politici Paul Rosenmöller, Thom de Graaf, Ad Melkert en VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Oud-luchtmachtpiloot Jacques Huberts en directeur van Nedtrain – een volle dochter van NS die voor het onderhoud van treinstellen zorgt – ontdekt als reparateur/sleutelaar de tekortkomingen van sommige treinen. Afl.: Het loopt als een trein? Ned.3, 19.03-19.35u.

Aufbruch ins russische Eis. Serie over de eindeloze winters van Rusland. Op doortocht langs afgelegen dorpen die 's winters alleen per slede bereikbaar zijn gaat het richting havenstad Vidjajevo, ooit de ligplaats van de later gezonken onderzeeboot Koersk. ZDF, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Over de scheepsramp met 5.620 doden op 18 september 1944, toen een Britse onderzeeër een Japanse vrachtboot met 6.500 dwangarbeiders en krijgsgevangen torpedeerde. Het schip voerde geen rood kruis. 880 opvarenden overleefden de ramp. Ned.3, 20.30-21.05u.

Factor: De ongeschikte wet. De instroom van werknemers in de WAO loopt voor het eerst sinds jaren terug. De regels zijn in de afgelopen jaren steeds aangescherpt. Gesprekken met mensen die vroeger een WAO-uitkering zouden hebben gekregen, maar nu WW of bijstand ontvangen. Ned.1, 23.15-23.40u.

SPORT & KUNST

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van het voetbalduel tussen Juventus en Manchester United in de Champions League. Na deze wedstrijd onder meer een uitgebreide samenvatting van Dortmund tegen Real Madrid. Ned.2, 20.25-23.50u.

R.A.M. O.a. trendvoorspelster Li Edelkoort over oorlog, vrede en veiligheid. Verder war artists en een gesprek met de Britse Angela Weight van het Imperial War Museum. En aandacht voor gevaren en risico's van architecten en ontwerpers. Ned.3, 23.15-0.37u.

FILM

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). In sentimenteel `educatiedrama' brengt literatuuronderwijzer Danny DeVito een rampklas vol weerbarstige soldaten volgens het filmboekje gevoel voor eigenwaarde bij én gevoel voor Shakespeare. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame.

Nails (John Flynn, 1992, VS). Dennis Hopper op de automatische piloot als gekruide politieman in thriller. V8, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Endless Love (Franco Zeffirelli, 1981, VS). Mierzoet tiener-melodrama, vrij naar Romeo en Julia. Verboden kalverliefde trotseert gevarieerde rampspoed, geaccentueerd door kitschlicht en overvloeiers. Titelsong van Diana Ross en Lionel Ritchie werd hit. Met Brooke Shields. Morgen, SBS6, 13.10-15.10u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os vertelt over het kijken naar beelden. Zijn nieuwe boek gaat er over. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met het theaterstuk Mijn Opa de Artiest een portret van de artiest Gerrie Montagne. Na elven Windig & De Jong over Heinz the Movie, een tekenfilm gebaseerd op de in 2000 gestopte dagbladstrip Heinz. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

Lofzang op Irak. Vier Irakezen, ingenieur, communist, huisarts en dichteres, die al lang een tijd in Nederland wonen, mijmeren over de mooie periodes uit hun jeugd. Radio 1, 0.04-0.45u.

Faros cultuur. Muziekhistoricus Johan Giskes praat over de oudste opnamen van het Concertgebouworkest met dirigenten als Willem Mengelberg en Otto Klemperer. Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.