Steeds minder EHBO-cursisten

Steeds minder mensen volgen een cursus Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO). Sinds 1997 daalde het aantal nieuwe diploma's van bijna 47.000 naar ruim 33.000 in 2002. Dit blijkt uit cijfers van het Oranje Kruis. Daarnaast verlopen per jaar zo'n tienduizend diploma's omdat mensen niet langer de verplichte herhalingscursussen volgen.

De lessen zijn volgens het Oranje Kruis, dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het EHBO-diploma, uit de tijd en saai. Daarom begint in augustus een opgefriste cursus. Enkele lessen zoals `kennis van het menselijk lichaam' zijn in de `EHBO-bijbel' teruggebracht van zeven hoofdstukken tot één. Het Oranje Kruis hoopt dat hierdoor meer mensen aan een cursus beginnen, zegt een woordvoerder.

Het Oranje Kruis bestrijdt dat door de vernieuwing de cursus simpeler wordt. In de nieuwe opzet komen ook aanvullende pakketten als `sport-EHBO' of `EHBO voor moeders', zodat de opleiding beter bij het dagelijkse leven past. De `verjaring' van het diploma na twee jaar blijft gehandhaafd. Maar gediplomeerden hoeven niet langer veertien cursusavonden te volgen of een toets af te leggen.

Volgens het Oranje Kruis is er nog geen tekort aan EHBO'ers. Momenteel zijn er zo'n 340.000 gediplomeerden volgens de Federatie Nederlandse EHBO (FNE), die zo'n 900 EHBO-verenigingen vertegenwoordigt. Directeur J. Noordanus van de FNE steunt de vernieuwing. ,,Wij merken dat vrijwilligers zich niet langer binden aan een vereniging en liever in projectvorm werken.''