Snuit je neus in een konijn

In het zuiden begint zaterdag het carnaval weer. Al jaren is er geen nationale carnavalshit meer. Een plaatje met prinses Máxima zou volgens Vader Abraham uitkomst bieden.

Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, vindt het jammer dat Emile Ratelband het niet gered heeft bij de laatste verkiezingen. Hij had al een carnavalsnummer klaarliggen. Hij begint te zingen: ,,Ja, het is weer voor mekaar, we hebben een nieuwe Pim met haar.''

Helaas geen carnavalshit van de hand van Pierre Kartner dit jaar, want ook het liedje dat hij voor Ria Valk had geschreven (,,Geef mij maar Cup-a-Soup, gooi de rest maar op de stoep'') heeft het niet gered. Unilever, de eigenaar van Cup-a-Soup, lag dwars. ,,Het is vooral jammer voor Ria'', zegt Kartner. ,,Ik hoef het niet te hebben van die Nederlandse liedjes, ik schrijf vooral voor de Duitse markt.''

In Duitsland leeft carnaval volgens Kartner meer dan hier. ,,Weken voor carnaval is er elke avond carnavalsmuziek op de televisie. Hier zie je niks.'' Dat was wel eens anders. ,,Vroeger kon je in de carnavalstijd nog optreden in het programma van Willem Duys of in de André van Duin Show. De VARA zond zelfs Alle 14 goed gek uit, een grote show met allemaal carnavalsartiesten, die in Den Bosch werd opgenomen. Iedereen deed daar aan mee. Ikzelf, Nico Haak, Adèle Bloemendaal, noem maar op.''

Tegenwoordig gaat het ,,heel slecht'' met de Nederlandse carnavalsmuziek, zegt Kartner. ,,In Hilversum vinden ze je ontoerekeningsvatbaar als je van carnaval houdt.'' Natuurlijk draaien de lokale en regionale radio in Brabant en Limburg wel carnavalsplaatjes. ,,Maar die kunnen geen hit maken. Hooguit een plaatselijke hit.''

Plaatselijke carnavalsverenigingen organiseren nog wel eens liedjesfestivals die populaire liedjes voortbrengen. In Tilburg was `lekkere worst van de Hema' op de melodie van `kleine kokette Katinka' vorig jaar bijvoorbeeld een lokaal hitje en in Limburg zweert de carnavalsvierder bij liedjes in zijn eigen dialect. Maar een echte nationale carnavalshit? Die is er in geen jaren geweest. Kartner: ,,Je moet tegenwoordig in een Big Brother-huis gezeten hebben of tweede worden met de Elfstedentocht om nog een succesje te boeken.'' Zo'n succes van iemand als schaatser Erik Hulzebosch (Hulzebosch, Hulzebosch) is meestal wel eenmalig.

Om een carnavalshit te scoren is publiciteit volgens Kartner het toverwoord. ,,Als je ergens anders al bekend van bent, dan draaien ze je wel in Hilversum. Als iemand uit Idols nu een carnavalsplaatje maakt, dan zou dat waarschijnlijk wel aanslaan.'' Kartner probeerde zelf vorig jaar aan te haken bij het succes van Pim Fortuyn. Wimmetje gaat, Pimmetje komt, heette zijn liedje. ,,Als bijvoorbeeld Máxima nou een plaatje met mij wil maken, dan laat ik er 150.000 van persen. Die raak ik zo kwijt.''

Aanhaken bij een reclamespotje op de televisie wil ook nog wel eens werken. Het `Yogo-Yogo'-lied was een paar jaar geleden een grote carnavalshit. Dit jaar heeft Cor Kouwenaar van de `Vroeger was alles beter'-campagne van aardappelmerk Cela Vita een carnavalsliedje met een Haagse tongval gemaakt: Vroegâh. Maar of dat zal aanslaan in Brabant en Limburg? Wie belooft een zak minikrieltjes te kopen, kan het liedje gratis downloaden op www.vroeger.nl.

De laatste jaren dringen ook een hoop liedjes van het `Skihut'-genre (genoemd naar het gelijknamige après-skicafé in Rotterdam) door tot het carnaval: Nederlandstalige liedjes voorzien van een discodreun. Dit jaar dreigt het liedje ,,Ik heb een toe-toe-toeter op mijn waterscooter'' een carnavalshit te worden, evenals een houseversie van de Elfjesdans (het melodietje van de dansende elfjes uit De Efteling).

Ook smartlappenzanger Frans Bauer heeft onlangs een carnavalesk liedje uitgebracht dat al in de hitparade staat (,,Jouw hart is net als chocholade, het is zo zoet als marsepein''), evenals Guus Meeuwis, die eerder scoorde met Kedeng-Kedeng en nu een loflied op Brabant maakte.

Platenlabel Telstar (van Johnny Hoes) brengt elk jaar trouw een cd met carnavalsliedjes uit (Alle 14 knotsgek), maar de oogst is mager dit jaar: een oud liedje van Vader Abraham (,,Mien, mien, mien, laat de liefde aan me zien''), drie nieuwe nummers van Arie `Polonaise Hollandaise' Ribbens, die het probeert met ,,Op een doedel-doedel-doedel-doedel-doedelzak'' en ook Franky Boy (Wat ruist er door het struikgewas) is van de partij met twee nieuwe plaatjes.

Zelfs Robbie Muntz (bekend geworden als Hitler-imitator) maakte een carnavalsliedje: Tjakkaa. De Vlaamse zanger Eddy Wally voorzag maar weer eens een van zijn oude nummers van een housebeat en hetzelfde deed Peter Beense (Pierre Kartner: ,,Die jongen is de nieuwe Jacques Herb'') met ,,Daar in dat kleine café aan de haven'' van Vader Abraham.

Het liedje van de Telstar-cd dat nog het meest carnavalesk aandoet is ,,Snuit je neus in een konijn, dat is lekker en zo fijn'' van Teun de Haas en de Vlaamse Reuzen. Carnaval begint zaterdag.

    • Jochen van Barschot