`Saddam minder erg dan Turken'

Hoge Iraaks-Koerdische vertegenwoordigers maken zich toenemend zorgen over de Turkse plannen met Noord-Irak. Gisteren vroeg de Turkse regering het parlement in Ankara officieel toestemming om in het geval van een Amerikaanse oorlog tegen Irak, Turkse troepen als vredesmacht in Noord-Irak te stationeren. Sami Abdulrahman, namens de Koerdische Democratische Partij (KDP) vice-premier van het westelijk deel van het nu autonome Noord-Irak, sprak gisteren van ,,een recept voor instabiliteit en chaos''. Drie weken geleden voorspelde hij nog een federaal Irak, met vergaande vrijheden voor de Koerden. ,,De Koerden voelen nu meer gevaar van de Turken dan van Saddam Hussein. Het enige dat Saddam deed was Koerden vermoorden. Het doel van de Turken is om de wensen en dromen van alle Koerden te vernietigen.''

De Turkse vredesmacht komt officieel om een vluchtelingenstroom op te vangen, maar dat is een drogreden, aldus Abdulrahman. De Iraanse buren hebben vluchtelingenkampen gebouwd in het grensgebied. Dat zouden de Turken ook kunnen doen in plaats van tienduizenden soldaten te sturen. Als Turkse troepen komen, vreest hij dat de andere buurlanden niet zullen toekijken. ,,Alles wat we in twaalf jaar hebben opgebouwd is in gevaar.''

Zalmay Khalilzad, de Amerikaanse ambassadeur voor Vrij Irak, is vanochtend vanuit Turkije in Noord-Irak gearriveerd. Een conferentie van de Iraakse oppositie, inclusief de Koerden, is al dagenlang vertraagd omdat de aangekondigde Amerikaanse delegatie op zich deed wachten. ,,We willen de Amerikanen eerlijk vertellen wat dit voor ons betekent'', aldus Abdulrahman.

De Iraakse oppositie was eerder al opgeschrikt door een ander Amerikaans plan, namelijk om Irak na Saddam eerst door een Amerikaanse generaal te laten besturen. Op basis van herhaalde voorbesprekingen met de Amerikanen was de oppositie er altijd van uit gegaan dat zij het land zelf meteen zou overnemen. ,,Na de Iraakse oppositieconferentie in Londen in december heeft het Witte Huis nog een telegram met felicitaties gestuurd. Nu krijgen we een Turkse bezetting en een Amerikaanse militaire gouverneur in Bagdad. Wat voor logica steekt hierachter?'' aldus Abdulrahman.

Twee dagen geleden waarschuwde een andere KDP-leider, Hosyar Zebari, al voor ,,gevechten'' als de Turken zouden komen. Achter de schermen wordt gevreesd voor een bloedbad. ,,Geen enkele Koerd zal toestaan dat Turken onze pasgewonnen onafhankelijkheid komen afnemen'', zei een ander vooraanstaand KDP-lid.

Het wachten is op de inhoud van de Turkse plannen, als die al bekend worden gemaakt. ,,Ik vrees dat we niets te horen krijgen'', zei Abdulrahman. ,,Niemand praat meer met ons.''

    • Thomas Erdbrink