Oeteldonkse geluidsmeting

Geluidsoverlast wordt in Den Bosch streng aangepakt. Maar met een geluidsmeter een bandje achterna lopen?

Carnaval komt eraan en dat is in Den Bosch, tijdens de `zotte dagen' Oeteldonk geheten, goed te merken. Winkels zijn versierd, de Raad van Elf vergadert, de horeca slaat bier in. En overal klinkt vrolijke muziek. Ook weer in café De Paternoster op de Markt. Bij die kroeg deed zich vorige week zondag een incident voor, waarvan ze nog schande spreken in de Brabantse hoofdstad.

Wat gebeurde er? Een `dweilbandje' deinde die middag De Paternoster binnen en speelde zijn favoriete nummers, onder luid applaus van de gasten. Maar in hun enthousiasme vergaten de muzikanten de deur te sluiten. Helaas: op straat stond een ambtenaar met een geluidsmeter. Hij stelde vast dat de toegestane 96 decibel was overschreden. En meldde dat op het gemeentehuis.

Kastelein B. Henkelman kreeg een brief van het stadsbestuur, waarin volgens het Brabants Dagblad onder meer stond: ,,De toegangsdeur was geopend, zodat de muziek over de Markt schalde en al aan het begin van de Kolperstraat was te horen. (..) Voor het laten spelen van een orkest dient een ontheffing van de geluidsvoorschriften te worden aangevraagd.'' Henkelman wist niet wat hem overkwam. Hij pikte het niet – hij hoorde dat hem een boete van 2.250 euro boven het hoofd hing – en kondigde aan een advocaat in te schakelen.

Ook elders was de verontwaardiging groot over ,,de kinderachtige werkwijze'' van de gemeente. S. Weber, vaste bezoeker van ,,tal van leuke tenten'' in het Bossche centrum, spreekt van ,,een aanslag op de spontaniteit van de Oeteldonkers''. Hij schiet in de lach. ,,Van de andere kant: nu werkt een ambtenaar eens een keer, en dan is het weer niet goed.'' R. Schouten van GroenLinks meent dat regels er niet voor niets zijn, maar dat de controleur moet kijken naar de situatie. Hij omschrijft het voorval als ,,de waanzin van het handhaven ten voeten uit''. Volgens de Stadspartij kan het zijn dat de dienstdoende ambtenaar de toepassingsregels belachelijk heeft willen maken. Het is volgens haar óók mogelijk dat hij een geheel verkeerde kijk heeft op de stad. Dan zou een inburgeringscursus carnaval op zijn plaats zijn, meent de Stadspartij. Raadslid C. Visscher van de SP: ,,B en W zijn pas in Rotterdam geweest, hun grote voorbeeld. Ze gebruiken nu spierballentaal. Zo van `we gedogen niks meer'. Dan krijg je een lachwekkend optreden als dit.''

Het gemeentebestuur zat in zijn maag met de affaire, maar gisteren reageerde wethouder E. de Jonge. De betrokken ambtenaar heeft goed gehandeld, vertelde ze. ,,Zonder aanziens des persoons heeft hij het lawaai gemeten.'' Nee, hij krijgt geen standje. ,,We moeten voorkomen dat de stad overspoeld wordt door geluid.''

Er is dus geen sprake van een `generaal pardon'. B en W willen na vastenavond wél om de tafel met de horeca, om ,,te kijken naar de toekomst''. Café Paternoster krijgt geen boete, verzekert De Jonge. ,,Die is pas bij de tweede overtreding aan de orde.''

    • Guido de Vries