Noord-Korea test raket in Japanse Zee

De Noord-Koreaanse lancering van een raket in de Japanse Zee begeleidde vandaag de inauguratie van de nieuwe president van Zuid-Korea, Roh Moo-hyun. De Amerikaanse minister Colin Powell, in Seoul aanwezig, noemde de lancering ,,onschuldig'' en ,,geen verrassing''.

De Verenigde Staten zullen Noord-Korea 40- tot 100.000 ton voedselhulp geven, zo kondigde Powell tevens aan, ook al geven de Noord-Koreanen niet toe aan de Amerikaanse eis om hun kernwapenprogramma op te geven. Of de hoeveelheid hulp tot 100.000 ton groeit zal afhangen van de controle die Noord-Korea toestaat op waar de hulp terechtkomt. Critici stellen dat de Noord-Koreaanse regering de ontvangen voedselhulp niet aan kinderen uitdeelt, maar aan het leger. Washington heeft eerder reeds gezegd voedselhulp aan het hongerende Noord-Korea niet als politiek wapen te zullen gebruiken.

Powell zei dat de VS niet uit zijn op een wisseling van de macht in de communistische dictatuur, ook al ,,hebben we nooit onze minachting voor het Noord-Koreaanse regime ingehouden''. De Amerikaanse minister beëindigde in Seoul een reis die hem eerder in Peking en Tokio bracht. China en Zuid-Korea hebben beide bij Powell aangedrongen op directe gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. De Noord-Koreanen dringen daar zelf ook op aan, maar de VS weigeren de uitnodiging tot nu toe omdat ze niet op dreigementen in willen gaan en zeggen dat de kwestie een multilateraal probleem is.

Noord-Korea zei vandaag dat een Amerikaanse spionagevliegtuig gisteren en de drie voorgaande dagen zijn luchtruim was binnengedrongen. Het toestel zou vluchten hebben uitgevoerd langs de oostkust. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA beschuldigde de VS ervan een ,,gelegenheid te zoeken voor het lanceren van een aanval''.

De raket die vandaag kort voor opschudding zorgde was volgens de VS een ,,oud wapentype'', terwijl er een waarschuwing voor de lancering was uitgegaan.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president, Roh Moo-hyun, stak vandaag de hand uit naar Noord-Korea als het afziet van de ontwikkeling van kernwapens. Hij verwees niet naar sancties als Noord-Korea hier niet op ingaat. ,,Het hangt geheel van Pyongyang af of het voort wil gaan met het bereiken van de status van kernmacht'', zei Roh tijdens zijn inauguratie, ,,of dat het garanties wil hebben voor de veiligheid van zijn regime en internationale economische steun.''

Roh noemde verder dialoog het middel voor het oplossen van uitstaande kwesties op het schiereiland. Dialoog moet leiden tot vertrouwen en wederkerigheid in de relatie tussen noord en zuid, die zelf de ,,belangrijkste spelers'' zijn. De Verenigde Staten moeten er rekening houden dat Roh een ,,gelijkwaardige'' alliantie wil.