`Lekker potje rammen op de ergometer'

Een bonte verzameling droogroeiers nam deel aan de WK indoor in Boston. Niemand hoorde de scheldpartij van Marit van Eupen.

Boten ontbraken bij de wereldkampioenschappen indoorroeien. Ruim 1.800 sporters streden zondag in een atletiekhal in het Amerikaanse Boston om de wereldtitel droogroeien. Vrachtwagenchauffeurs namen het op tegen advocaten die elke week een uurtje roeien in een acht met-stuurman. Botte kracht zegeviert op de ergometer, maar de beste roeier op het land wint zelden een wedstrijd op het water.

Gerritjan Eggenkamp verbeterde in december het Nederlandse record op de Indoorrower door in de laatste fase van de wedstrijd zijn roeistijl te verruilen voor techniek waarbij coördinatie ver te zoeken was. Net als de rest van de nationale selectie verkoos de eerste Nederlander die de Oxford-Cambridge Boat Race won, een trainingskamp in Spanje boven de mondiale strijd over twee denkbeeldige kilometers aan de oostkust van de VS.

Ook Marcel Hacker, wereldkampioen in de skiff, kwam niet naar het Reggie Lewis Track and Athletic Center in Massachusetts. De superieure, uitermate efficiente roeitechniek die de Duitser vorig seizoen ongeslagen naar de wereldtitel leidde, is niet de sleutel tot succes op een roeimachine.

Maar Marit van Eupen, de snelste Nederlandse roeister in de lichte klasse, wilde best ,,een lekker potje rammen op de ergometer''. De 33-jarige atlete won dit jaar bij elke wereldbekerwedstrijd een medaille. In de lichte dubbeltwee (de enige olympische bootklasse voor vrouwen tot 59 kilo, met maximaal gemiddeld ploeggewicht van 57 kilo) werd Van Eupen vijfde bij de WK's van 2002 en 2001 en zesde tijdens de Spelen van Sydney.

Op de Charles River, op een steenworp van het ergometertoernooi, zegevierde Van Eupen in oktober bij lange-afstandswedstrijden. ,,De ergometer is een prima trainingsapparaat als het koud en donker is. Maar iedereen traint liever in de boot'', zei Van Eupen. En hoe ze ook hunkerde naar het rustig stromende water, dertig centimeter dik ijs en een stevig pak sneeuw maakte de rivier onbevaarbaar. Daarbij, Van Eupen had nog wat recht te zetten in Boston. In 2001 hield een ribblessure haar thuis, een jaar eerder eindigde de 1,76 meter lange roeister als zevende bij de WK indoor.

Op twee rijen van veertig en een rij van dertig roeimachines, werden door brandweermannen, krachtpatsers vol tatoeages en academici om finaleplaatsen gestreden. ,,Er hangt hier een relaxte sfeer. De ergometerscene bestaat uit vrienden die onderlinge wedstrijdjes houden. En er doen allerlei mensen mee, dat zie je niet in Nederland'', zei Van Eupen.

De Amerikaanse roeibond schreef veel toproeiers in voor het toernooi. Zonder goede `ergoscore' is een plaats bij USRowing uitgesloten. Van de Europese landen, waar de roeimachine een belangrijke maar vrijwel nooit een doorslaggevende rol speelt bij selectie van atleten, stuurde alleen Groot-Brittannië een grote groep roeiers. Geen topsporters maar honderd roeiers die tijdens een serie indoorwedstrijden in eigen land een reis naar Boston hadden gewonnen. Vijfvoudig olympisch kampioen Steve Redgrave was ingehuurd om deze ploeg te begeleiden. Ook in Nederland wint deze droogroeien terrein. De Nederlandse importeur van het Amerikaanse fitnessapparaat verkocht naar eigen zeggen inmiddels 16.000 roeimachines.

Na elke start zwelden geschreeuw van honderden supporters en het suizen van lucht langs schoepen op de vliegwielen van de roeimachines aan tot een oorverdovend kabaal. Niemand verstond de scheldwoorden die Van Eupen naar de roeier van ergometer 64 riep. Door vermoeidheid viel de studentroeier naast haar van zijn rolbankje en schampte Van Eupen. In 7,16 minuut plaatste ze zich desondanks met de tweede tijd bij de laatste tien.

Van Eupen had in haar wedstrijd vrijwel constant een meter achterstand op Meghan Sarbanis. Van Eupen zou de Amerikaanse roeister op het water nooit zou voor zich dulden, maar op de ergometer waren de krachtsverhoudingen omgekeerd. In een nationaal record van 7.07, enkele tienden van een seconde onder haar persoonlijk record, greep ze net naast de gouden medaille. Van Eupen: ,,Als je hier wilt pieken, kost dat minimaal een maand van het roeiseizoen. Dat is het me niet waard.''

    • Sybrand Treffers