Koersval van Ahold strop leasebelegger

De dramatische koersval van Ahold heeft bezitters van aandelenleaseproducten (beleggen met geleend geld) een extra strop bezorgd. Via de meeste leaseconstructies is er belegd in Ahold.

Grote aanbieders als Dexia Bank Nederland (onder meer Legio Lease) en Aegon (onder meer Sprintplan) bevestigen dat het aandeel Ahold vaak voorkomt in hun aandelenleaseproducten. ,,Ahold stond altijd bekend als een betrouwbaar, stabiel hoofdfonds, vandaar. Dit hadden wij niet verwacht'', zegt een woordvoerder van Dexia. Dexia Bank Nederland heeft zo'n 450.000 effectenleasecontracten uitstaan. Hoe groot de financiële schade is als gevolg van de koersdaling van Ahold – gisteren 63 procent, vanochtend 13 procent – is nog niet te overzien.

,,De overgebleven schuld van veel leasebeleggers is door de val van Ahold ineens een stuk groter geworden'', zegt een woordvoerder van de Stichting Leaseverlies. Deze stichting is namens zo'n 60.000 Dexia-klanten naar de rechter gestapt omdat zij nooit goed zouden zijn voorgelicht over de risico's van aandelenleaseproducten.

Beleggers lenen bij deze producten, met vaak een looptijd van drie tot vijf jaar, geld om aandelen te kopen. Zij lossen daarbij maandelijks rente af. Aan het einde van de rit moeten zij het krediet met de waarde van de aandelen aflossen. Veel cliënten van Dexia, maar ook van andere aanbieders van leaseproducten, zijn door de dalende beurzen echter blijven zitten met een omvangrijke restschuld. Doordat er bij aandelenlease slechts in drie tot vijf verschillende fondsen wordt belegd, kan de daling van een van die aandelen extra hard aankomen. Andere veel voorkomende fondsen bij leaseproducten zijn aandelen als KPN, ABN Amro en Aegon. De claim van Stichting Leaseverlies loopt in de miljarden.

Ahold staat al jarenlang bekend als het volksaandeel. Het aandeel was tot voor kort zeer populair bij particuliere beleggers. ,,Het stond op de eerste plaats of tweede. Het was een beetje stuivertje wisselen met KPN'', zegt B. van de Haterd van Stockscore.nl, een bureau dat onderzoek doet naar beleggingsgedrag van particulieren. Getronics stond op de derde plaats van populaire aandelen. Ook dit bedrijf gaat door moeilijke tijden.

Volgens Van de Haterd zal Ahold nu niet meteen uit de top drie van populaire aandelen verdwijnen. ,,Het gaat pas hard op het moment dat de koers van het aandeel onder de 1 euro uitkomt. Dat hebben ook gezien bij andere voormalige populaire AEX-fondsen.''