Judocoach bespeurt maar weinig inzet

Bondscoach Marjolein van Unen maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse vrouwenjudo. Edith Bosch is de nieuwe ster op de mat, maar achter haar gaapt een groot gat. Andere talenten dienen zich nauwelijks aan. ,,Dat ligt vooral aan een gebrek aan mentaliteit. Jonge meiden maken geen keuzes en willen niet diep gaan in de training'', zei Van Unen zondag bij het Super A-toernooi in Hamburg.

Ze heeft bij de Judobond Nederland (JBN) een plan ingediend om het tij te keren. Van Unen wil de vrouwen in het weekeinde centrale trainingen geven. ,,Ze moeten vastgepakt worden.'' De oud-judoka kwam in haar tijd op zondagavond gesloopt thuis na een landelijke oefensessie. ,,Nu las ik laatst tot mijn verbijstering op een internet-discussielijst dat jonge meiden liever op zondagmorgen willen uitslapen.''

Van Unen vindt dat de talentvolle judoka's in zichzelf moeten investeren. Ze zitten vaak bij kleine sportscholen, waar ze niet genoeg tegenstand krijgen of te weinig uren maken. ,,Edith Bosch wilde beter worden en maakte de keuze om vanuit haar clubje in Anna Paulowna naar Chris de Korte in Hoogvliet te gaan. Ze wijkt voor niets of niemand.''

Bosch (22), die de laatste jaren een snelle progressie doormaakte, is het eens met de bondscoach. ,,Ik hoor veel meiden zeggen dat ze naast judo ook nog allerlei andere dingen in hun leven willen. Voor mij is op dit moment maar één ding belangrijk. Ik wil gewoon de beste worden.''

Van Unen stapte zelf indertijd ook op jonge leeftijd over naar de sportschool van De Korte. ,,Ik trof daar een mat vol kwaliteit aan. Het eerste jaar werd ik alle kanten op gesmeten. Dan komt het erop aan of je mentaal hard genoeg bent.'' Van Unen werd er niet slechter van. Twee keer werd ze vice-wereldkampioene.