Hummelo fouilleerde al eerder

Niet Haaksbergen maar Hummelo en Keppel is – althans waarschijnlijk – de kleinste gemeente in Nederland waar preventief fouilleren mogelijk is. De gemeenteraad van Haaksbergen stemt naar verwachting morgenavond in met de benodigde aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). ,,Wij zijn een voorloper'', meldde burgemeester K. Loohuis gisteren.

Echter: Hummelo en Keppel, een plattelandsgemeente met 4.500 inwoners in de Achterhoek, heeft in december 2002 de Algemene Plaatselijke Verordening al aangepast. De politie kan in een bepaald deel van de gemeente dat is uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied mensen fouilleren op het bezit van wapens. ,,Het is puur een preventieve maatregel'', zegt burgemeester S. Haasjes-van den Berg (VVD). Net als haar collega in Haaksbergen zijn haar geen situaties bekend die zich lenen voor preventief fouilleren. ,,Maar je weet nooit wat er in Nederland gebeurt'', aldus de burgemeester. In Hummelo en Keppel stemden twee van de elf raadsleden (één CDA-raadslid en het enige D66-raadslid) tegen het voorstel. Zij vinden preventief fouilleren een te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Waarschijnlijk gaan meer kleinere gemeenten over tot het aanpassen van de APV op dit punt.