Gitaargeweld tegen sombere achtergrond

De groep Ministry stond altijd garant voor een avondje grimmig vermaak. Hun muziek is strak, hard en afgepast. Zanger Al Jourgensen heeft de voordracht van een fulminerende volksmenner. Bij concerten zorgde de groep altijd voor een summiere belichting, met achtergrondprojecties van littekens, zombies en operaties. Voeg daarbij het imago van Jourgensen – zwarte leren broek, zwarte cowboyhoed, zwarte zonnebril, heroïne-probleem – en het beeld van een stel muzikale ruiters van de apocalyps is compleet.

De groep, in zijn oervorm al in 1981 opgericht, heeft een vaste, trouwe aanhang. Hoe weinig cd's Ministry de laatste jaren ook heeft uitgebracht, Paradiso stond gisteravond afgeladen vol met fans. De zaal was even donker als anders. De liedjes van de onlangs verschenen cd Animositisomina (de titel is een palindroom) borduren voort op de stijl van Psalm 69 uit 1992. Jourgensen gromt, de twee drummers beuken, de gitaren spelen steeds hetzelfde schorre loopje en het geheel krijgt een strak kader van repetitieve samples. Melodie komt bij Ministry op de tweede plaats.

Jourgensen stond deze keer achter een microfoonstandaard in de vorm van een kronkelig motorstuur. Dat gaf hem wat om handen, en het was een verwijzing naar de biker-cultuur die zijn groep aankleeft. Hij werd omringd door maar liefst zes muzikanten, maar niet alle nuances waren te onderscheiden. Het spel van de saxofonist verdween in het gitaargeweld. Toch gaat een enkel nummer van de nieuwe cd meer richting `liedje' dan vroeger, zoals Broken en Animosity. En er bleek meer te zijn veranderd. Al leek Jourgensen bij aanvang nog de vertrouwd geheimzinnige figuur van weleer, de zonnebril ontbrak, en hij begon steeds meer te dansen achter zijn motorstuur. Hij zwaaide met een fles rode wijn en maakte geintjes met de gitaristen. Naar verluidt is Jourgensen onlangs afgekickt. De duistere junk is verdwenen, en we kregen er een jolige alcoholist voor terug. Als tegenwicht bij de zware muziek kan meer openheid geen kwaad. Maar dat Jourgensen dronkemansruzie maakte met iemand uit het publiek waarbij hij zijn geslacht uit zijn broek haalde om mee naar de zaal te zwaaien – dat ging weer wat ver.

Concert: Ministry. Gehoord: 24/2 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho