Extra beveiliging bij America's Cup

De Nieuw-Zeelandse politie heeft de beveiliging bij de finale van de regatta om de America's Cup verder verscherpt. Dat is gebeurd nadat nadat er dreigbrieven waren ontvangen waarin aanslagen worden aangekondigd bij een militaire aanval op Irak.

Vandaag werd er opnieuw niet gezeild in de baai van Auckland, omdat er een hevige storm wordt verwacht. Ook morgen zal er niet worden gezeild, omdat er ook voor die dag zwaar weer wordt verwacht. Het vierde duel tussen titelverdediger Team New Zealand en het Zwitserse Alinghi werd vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag afgelast, de eerste vier keer omdat er te weinig wind zou staan. Alinghi leidt in de finale met 3-0. Het team dat het eerst vijf overwinningen behaalt wordt eigenaar van de America's Cup, de 152 jaar oude, meest prestigieuze zeiltrofee. De organisatoren hebben de vierde race nu voor donderdag geprogrammeerd.

De Nieuw-Zeelandse politie had de beveiliging van het evenement al eerder opgevoerd omdat er veel internationale zakenmensen en beroemdheden op waren afgekomen en er dreigementen waren ontvangen.

Afgelopen weekeinde besloot de politie de bewaking verder op te voeren nadat zij een aantal brieven had onderschept waarin de Amerikaanse ambassade en de Hoge Commissariaten van Gemenebestlanden Australië en Groot-Brittannië werden bedreigd. De brieven bevatten dreigementen die zouden worden uitgevoerd indien Irak wordt aangevallen.

Volgens de politie, die het bestaan van de brieven vandaag bekendmaakte, waren er ook verwijzingen naar de America's Cup. Een van de brieven bevatte het giftige cyanide.

Mogelijk hebben de brieven dezelfde afzender als de correspondentie die begin vorig jaar werd ontvangen. Die bevatte toen dreigementen aan het adres van de Amerikaanse golfer Tiger Woods, vlak voordat deze op de Open Nieuw-Zeelandse kampioenschappen werd verwacht. Ook in die brief zat cyanide. De afzender van die brieven is nooit achterhaald.