Explosies in China

Op twee van de meest prestigieuze universiteiten van China hebben zich vandaag kort na elkaar explosies voorgedaan, zo hebben woordvoerders van de universiteiten bevestigd. Er zijn zeker negen mensen gewond geraakt, onder wie vijf hoogleraren.

De eerste explosie vond plaats rond het lunchuur in de kantine van de Qinghua-universiteit, waaraan China's huidige partijleider Hu Jintao heeft gestudeerd. Ook premier Zhu Rongji is opgeleid aan de Qinghua-universiteit. Het officiële Chinese perspureau Xinhua sprak van een kruitdamp na de explosie. Er vielen zes gewonden, aldus een woordvoerster van de universiteit. Anderhalf uur later vond er een explosie plaats in de grootste en nieuwste kantine van de Universiteit van Peking. Daarbij vielen naar verluidt drie lichtgewonden, allen wernemers van de kantine. De bijna-gelijktijdigheid van de explosies leek onmiddellijk te wijzen in de richting van een aanslag.

Later vandaag meldde een woordvoeder van de politie dat bij de explosies zelfgemaakt dynamiet was gebruikt. Explosieven zijn in China goedkoop en makkelijk te krijgen. Er is nog niets duidelijk over de daders of hun motieven en de aanslagen zijn niet opgeëist. De politie heeft op beide universiteiten de kantines gesloten en is een onderzoek begonnen.

De explosies komen in een periode waarin de politie in Peking toch al in verhoogde staat van waakzaamheid is gebracht in verband met de jaarlijkse zitting van het Chinese Volkscongres, het parlement, volgende week.