EU wil toegang tot markten voor water

De Europese Unie zet ontwikkelingslanden onder druk om hun markt voor drinkwatervoorziening te openen voor Europese bedrijven. Dit blijkt uit een vanmorgen uitgelekt document over de verzoeken die de Europese Commissie aan 109 landen heeft gedaan over markttoegang.

Het document, dat op een afgeschermde internetsite is in te zien, geeft een beeld van de sectoren waartoe de EU markttoegang wil krijgen bij andere landen uit de Wereld Handelsorganisatie (WTO) in het kader van de zogeheten GATS, de General Agreement on Trade in Services. De onderhandelingen zullen in september op de WTO-top in het Mexicaanse Cancún hun beslag krijgen.

Een nauw betrokkene stelt dat met name de onevenwichtigheid in de verzoeken van de Unie aan de minst ontwikkelde landen in strijd is met de eerdere opstelling van de Europese Commissie. ,,De EU eist nu op vrijwel alle terreinen volledige toegang tot de markt.

Zelf heeft de Unie voor verschillende sectoren voorbehoud aangetekend. Dat betekent dat ontwikkelingslanden omgekeerd geen toegang krijgen tot de EU-dienstensector'', aldus deze bron bij de onderhandelingen.

De EU is uit op de watervoorziening in onder meer Bangladesh, Bolivia, Botswana, Brazilië, Egypte, Honduras, Panama, Paraguay en Tunesië, zo blijkt uit de documenten. In oktober vorig jaar verklaarde de Europese Commissie nog niet uit te zijn op ontmanteling van publieke diensten, noch op privatisering van bedrijven die staatseigendom zijn. Er zouden weliswaar verzoeken binnen gekomen zijn om diensten in de milieusector te openen, maar die betreffen niet de toegang tot water. Ook eist de EU toegang op het gebied van telecommunicatie, energie, openbaar vervoer en post. Voor onderwijs ligt er alleen een verzoek tot marktopening bij de Verenigde Staten. Ingewijden verwachten dat de ontwikkelingslanden nu slechts toegang krijgen tot de eerder toegezegde goedkope medicijnen als zij bereid zijn hun dienstenmarkten te openen voor de EU.

De Tweede Kamer, die vorige week over GATS sprak, wil meer tijd om de verzoeken van de Europese Unie te beoordelen.