`Deel top Ahold in Argentinië stapt op'

De tegenslagen voor Ahold in Argentinië zijn niet voorbij. Binnenkort moet de algemeen directeur voorkomen. Twee andere bestuursleden zouden gisteren zijn opgestapt.

Opnieuw heeft Ahold problemen in Argentinië. Vorige week werd bekend dat de algemeen directeur van de Argentijnse supermarktketen binnenkort moet voorkomen voor fraude. De Argentijnse krant La Nacion meldde vanmorgen dat zowel de commercieel directeur als zijn collega van financiën Disco inmiddels heeft verlaten. De positie van algemeen directeur Eduardo Orteu is volgens de krant nog onzeker. Hoewel La Nación het bericht niet toeschrijft, wordt het door andere bronnen in Buenos Aires wel degelijk bevestigd.

Ahold Nederland zegt nog niet te kunnen reageren op de bewering dat de directie van Disco nu grotendeels is ontmanteld. ,,Ik kan die geruchten niet bevestigen'', aldus een woordvoerster van het supermarktbedrijf. Ze weet ook niet of de algemeen directeur van Disco binnenkort moet voorkomen voor fraude in Uruguay.

Gisteren maakte Ahold bekend dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd bij Disco, maar het concern wilde niet zeggen om welk soort fraude het gaat. Het supermarktconcern heeft een delegatie, met onder meer accountants, naar Argentinië gestuurd. Volgens Ahold onderzoekt dit team ,,bepaalde transacties die discutabel zijn''.

Volgens La Nacion zouden commercieel directeur Gustavo Papini en financieel directeur José Sánchez zijn opgestapt na een bezoek van de Ahold-delegatie uit Nederland. De lokale raad van bestuur heeft gisteren in een persbericht laten weten dat zij ,,verwacht dat analyse van het boekhoudkundig onderzoek, uitgevoerd door Ahold, geen grote impact zal hebben op de vermogenspositie, de financiële situatie en de resultaten van haar activiteiten''.

Ahold nam in 1998 een 50-procentsbelang in Disco voor 736 miljoen gulden (334 miljoen euro). Daarna volgde een snelle uitbreiding van de supermarktketen. Vorige maand had Disco 237 winkels met in totaal 17.675 medewerkers. Disco is marktleider in Argentinië met relatief hoge prijzen, de vestigingen liggen vooral in en rond de hoofdstad Buenos Aires. In augustus vorig jaar werd Ahold volledig eigenaar van Disco Ahold International Holdings (DAIH), de voormalige Latijns-Amerikaanse joint venture met Velox Retail Holdings (VRH). DAIH heeft behalve in Argentinië winkels onder de naam Santa Isabel in Chili, Peru en Paraguay. Onder meer door de sterk lagere koers van de peso boekte Ahold vorig jaar ruim een miljard dollar goodwill af.

Begin jaren negentig overwoog Ahold op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en ING Bank een supermarktketen in Argentinië over te nemen. ,,Hun antwoord was dat ze niets konden doen daar en dat Argentinië niet in hun planning lag. Gevolg is dat ze te laat hebben gereageerd. Voor een veel te hoog bedrag zijn ze met Disco in zee gegaan'', zegt een medewerker bij een Nederlandse bank in Buenos Aires.

Behalve met de Argentijnse economische crisis, waardoor de omzet terugliep, werd Ahold vorig jaar geconfronteerd met problemen rond de familie Peirano, eigenaren van Ahold-partner Velox.

Tot begin vorig jaar stond deze bankiersfamilie bij het grote publiek bekend als `keurig'. Nog geen jaar later zitten vader Jorge Peirano Facio en drie van zijn vier zonen, Jorge, José en Dante Peirano Basso achter slot en grendel in Uruguay. De vierde zoon, Juan, is nog voortvluchtig. Hij wordt door Interpol gezocht.

In 1983 richtte familiebedrijf Peirano in Uruguay Banco Velox op, waarna het in 1991 supermarkt Disco overnam. In 1998 verkochten de Peirano's de helft van de keten aan Ahold. Eind 2001 had Velox in tien landen in Latijns-Amerika banken en supermarkten.

Niet lang daarna werd bekend dat Velox verantwoordelijk was voor het op grote schaal wegsluizen van geld uit Argentinië naar het buitenland of andere bedrijfstakken, terwijl restricties op het kapitaalverkeer golden in verband met de crisis in Argentinië.

Bijdrage: Natasja de Winter (Buenos Aires)