`Bush heeft geen case'

President Bush heeft Ruth Oldenziel, onderzoeker amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam, niet overtuigd met zijn argumenten vóór een oorlog in Irak.

,,Ik heb zeer mijn twijfels over de argumenten waarmee Bush een oorlog tegen Irak probeert te rechtvaardigen. Eerst werd Irak in verband gebracht met `11 september', maar dat verband heeft het Witte Huis totaal niet aannemelijk kunnen maken.

,,Sterker nog, de CIA heeft zelfs documenten laten uitlekken die een verband tussen Hussein en Osama bin Laden vrijwel uitsluiten. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft namelijk een eigen bureau opgericht dat onafhankelijk van de andere veiligheidsdiensten informatie binnenkrijgt en zelfstandig interpreteert. De CIA is daar kennelijk niet blij mee.

,,Toen het verband met Bin Laden niet hard kon worden gemaakt, ging het plotseling om het vestigen van democratie in het Midden-Oosten, te beginnen in Irak. Maar van `regime change' zal geen sprake zijn, want volgens de huidige plannen blijft het kader van de Baath-partij (de partij van Saddam Hussein, red.) na de eventuele val van Saddam Hussein gewoon in functie. De partij wordt weliswaar `onthoofd', maar verder wordt het bestuur niet gezuiverd en de Iraakse oppositie krijgt geen rol van betekenis. Hoe kun je dan spreken van het vestigen van democratie?

,,Het laatste argument waarmee de Amerikanen een oorlog proberen door te drukken, is dat Irak biologische en nucleaire wapens zou bezitten of die zou proberen te krijgen. Ook daarvan heeft Bush de wereld nog niet kunnen overtuigen. De Amerikaanse bevolking overigens ook niet. Een paar maanden geleden sprak ik met rechtse Republikeinen, en die zeiden me in vertrouwen: ,,Bush hasn't made his case.'' De steun voor deze oorlog onder de Amerikaanse bevolking is, hoewel nu zeker ruim aanwezig, volgens mij flinterdun. Er hoeft maar iets mis te gaan – grote aantallen `body bags' of een verdere achteruitgang van de economie – en de steun valt als een kaartenhuis in elkaar.

,,Ook onder de `professionals', de mensen uit de top van de inlichtingendiensten, de generaals en de diplomatie, is het enthousiasme over de oorlog helemaal niet zo groot. De militaire top schat de risico's van een gevecht op de grond een stuk hoger in dan de politici. De diplomatie maakt zich ernstige zorgen over het tijdperk na Saddam. Economen wijzen op de reusachtige kosten van de operatie, en dat in een tijd dat het slecht gaat met de economie. Op al die vragen heeft Bush geen goed antwoord en daaruit blijkt dat hij geen visie heeft.

,,De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft in de Vietnam-oorlog meegevochten en op basis van die ervaringen heeft hij de Powell-doctrine geformuleerd: `zorg voor draagvlak en zorg ervoor dat je een duidelijk einddoel, een `exit-strategy', hebt'. Op dit moment heeft Bush geen van beide.''