Beurs zakt naar nieuw dieptepunt

Over een breed front zakten vanmorgen de koersen op het Damrak, naar aanleiding van een combinatie van het boekhoudschandaal bij Ahold en opnieuw oplopende spanningen rond Irak.

De AEX-index in Amsterdam bereikte tegen de middag een dieptepunt van 255,40 punten, het laagste niveau sinds mei 1997. Tegen het middaguur stond de index 3,5 procent lager op 258,5 punten. In twee dagen tijd was de index daarmee bijna 9 procent kwijt.

Ahold zakte, na gisteren uiteindelijk 63 procent lager te zijn gesloten op 3,59 euro, vanmorgen opnieuw weg. Rond het middaguur schommelde de koers op 3,10 euro. Een reeks van banken verlaagde zijn beoordeling van Ahold.

De spanningen rond Irak zorgden gisteren voor een twee procent lagere Dow-Jonesindex, hetgeen vanmorgen samen met de Ahold-malaise alle hoofdfondsen van de AEX-index in het rood bracht. Opnieuw getroffen werden banken en verzekeraars die leningen en beleggingen in Ahold hebben. Aegon kelderde met ruim 6 procent, ING met 5,9 procent. Fortis en ABN Amro hielden de schade beperkt tot 2,5 procent.

Numico en Buhrmann, beide met problemen in de Verenigde Staten, waren respectievelijk 9,4 procent en 6 procent lager.

In de rest van Europa was het niet veel beter. In Frankfurt zakte de DAX-index met 3,6 procent, Parijs was 2,5 procent lager en Londen moest 2,1 procent terug. De Europese beurzen werden onder meer omlaag getrokken door de verzekeraars. Boosdoener was het Britse Prudential, dat vanmorgen met jaarcijfers kwam maar anders dan de afgelopen jaren het dividend niet wil verhogen. Beleggers reageerden met een massale verkoop, waardoor Prudential tegen het middaguur 15 procent verlies moest incasseren.

Concurrent Royal Sun Alliance ging mee onderuit en moest een koersval van 8 procent incasseren. In Parijs noteerde AXA een verlies van 6,6 procent. In de Franse telecomsector ging het nog minder. France Telecom, dat nog steeds tegen een torenhoge schuld aankijkt, verloor meer dan 7 procent, en Alcatel, de Franse producent van telecomapparatuur, meer dan 6 procent.

De euro steeg licht naar een koers van bijna 1,08 dollar per euro. De obligatiekoersen trokken fors aan, bij een rendement van 3,95 procent voor de tienjaars Nederlandse staatslening.