Bende snijdt drugs uit overleden koerier

Een 60-jarige Surinaamse man die begin deze maand op de Amsterdamse Zeeburgerdijk dood werd aangetroffen blijkt te zijn opengesneden. Sectie wijst uit dat de man bolletjes cocaïne in zijn lichaam had, zei de politie vandaag. Vermoedelijk hebben drugshandelaars hem na zijn dood opengemaakt om de cocaïne eruit te halen.

Volgens een politiewoordvoerder staat vast dat de man voor de lugubere daad al was overleden. De oorzaak van zijn dood is nog niet bekend. Het slachtoffer kwam op 2 februari naar Nederland. Het stoffelijk overschot werd drie dagen later in de bosjes aangetroffen. Wanneer hij precies is overleden, is niet bekend.

De man droeg bij de vondst dunne kleding en een T-shirt met korte mouwen. Dat zou er op kunnen wijzen dat hij kort na zijn aankomst in Nederland om het leven is gebracht. De politie kan nog niet zeggen waar de man vandaan kwam. Het onderzoek loopt nog.

De identiteit van de Surinamer is pas onlangs bekend geworden, Dat gebeurde na een oproep daartoe in het tv-programma Opsporing Verzocht. In de uitzending toonde de politie beelden van zijn gezicht.

Volgens een politiewoordvoerder is een soortgelijke toetakeling nog niet eerder voorgekomen in Amsterdam.

Op Schiphol komt het wel voor dat bolletjesslikkers na aankomst van hun drugs worden bestolen. Onder bedreiging worden de koeriers vastgehouden op toiletten op de luchthaven totdat de drugs het lichaam hebben verlaten.

Het openbaar ministerie in Haarlem en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken momenteel of er criminele bendes op Schiphol actief zijn die in georganiseerd verband drugssmokkelaars na aankomst op de luchthaven bestelen.

Twee weken geleden is op de luchthaven Hato op Curaçao een goed werkende bodyscanner geplaatst. Daarmee kunnen passagiers die de toegang tot het vliegtuig is ontzegd op verdenking van drugssmokkel hun onschuld aantonen.

Sinds de plaatsing van de bodyscanner, die werkt met röntgenstralen, kwamen veel meer reizigers dan gebruikelijk niet opdagen voor een vlucht naar Nederland. Ook heeft het luchthavenpersoneel op Hato geconstateerd dat er meer drugs dan voorheen in koffers gesmokkeld worden.