Beleggers teisteren gewond Ahold-aandeel

De koers van het aandeel Ahold is vanmorgen opnieuw zwaar onder vuur gekomen. Nadat het aandeel gisteren 63 procent lager sloot op 3,59 euro, zakte het vandaag opnieuw weg in de richting van het dieptepunt van 2,91 euro dat gisteren tussentijds werd bereikt. Rond het middaguur stond Ahold 13,6 procent lager op 3,10 euro.

Een reeks van bankanalisten stelde de verwachtingen voor Ahold neerwaarts bij. Rabo Securities verlaagde vanmorgen zijn koersdoel voor Ahold naar 3 euro. Deutsche Bank zei vanaf nu een doel van 3,50 euro te hanteren. De Zwitserse bank UBS bracht zijn koersdoel terug van 11,80 euro naar 3,80 euro.

Fortis ging van alle zakenbanken het verst, met een verlaging van het koersdoel naar 2,50 procent. Ook andere toonaangevende analisten verlaagden hun advies, of handhaafden zoals Morgan Stanley, hun verkoopadvies. Ook ABN Amro en Dexia brachten hun taxatie van Ahold terug.

Euronext, dat de Amsterdamse beurs runt, zei vanmorgen de prijsontwikkeling van het aandeel Ahold, `met belangstelling' te volgen.

Aanvankelijk opende het aandeel 6,7 procent hoger. Handelaren gingen er van uit dat sommige beleggers die tegen Ahold speculeerden kortstondig aandelen nodig hadden om hun baisse-posities aan te zuiveren. Na een uur was het echter al weer mis.

Aholds val werd versterkt door een algemenere malaise op de Europese beurzen, die overal de indices met tussen de 2,5 procent en 3,5 procent drukte. De hogere spanning rond Irak eiste vanmorgen, naast de zaak-Ahold, zijn tol op de Europese beurzen.