Belegger wil hulp Brussel bij beursregels

De Europese vereniging van kleine aandeelhouders Euroshareholders heeft Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) gevraagd om maatregelen die het vertrouwen in de aandelenmarkten moeten herstellen.

Euroshareholders, waarvan de Nederlandse VEB lid is, kwam gisteren met een lijst van tien punten juist op de dag van het boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold.

In mei komt Bolkestein met voorstellen over ondernemingsbestuur (corporate governance) en accountantscontrole in de Europese Unie. Bolkesteins woordvoerder wilde vanmorgen niet direct op het Ahold-schandaal ingaan. Wel zei hij dat Bolkestein zal proberen er ,,lessen uit te trekken''. Een door Bolkestein ingestelde adviescommissie onder leiding van de Nederlandse hoogleraar en Unilever-functionaris Jaap Winter kwam eind vorig jaar naar aanleiding van Amerikaanse boekhoudschandalen met aanbevelingen. De eisen van Euroshareholders komen deels hiermee overeen.

Euroshareholders wil dat aandeelhouders bestuursleden van een onderneming kunnen aanstellen en ontslaan. Voor optie- en bonusregelingen voor topbestuurders moeten aandeelhouders vooraf toestemming geven. Ook wil Euroshareholders in ondernemingen speciale comités van deskundigen op het gebied van audits, benoemingen en beloning van de top. Voor benoemingen van comitéleden is het fiat van aandeelhouders nodig. Euroshareholders wijst op het gevaar dat beurzen vaak zelf beursgenoteerde op winst gerichte firma's zijn. Daarom is verscherping van beurstoezicht en sancties nodig.

Bij overnames moet volgens Euroshareholders het principe van één stem per aandeel gelden. ,,Wij zijn absoluut tegen meervoudig stemrecht'', aldus secretaris-generaal Paelinck. Bolkestein wilde in zijn recente voorstel voor een EU-overnamerichtlijn meervoudig stemrecht handhaven wegens mogelijke juridische problemen met eigendomsrecht. Onder druk van het Europarlement gaat hij het meervoudig stemrecht (in Zweden in veel bedrijven gebruikt door de familie Wallenberg) als beschermingsconstructie bij vijandige overnames nu toch aanpakken.

    • Hans Buddingh'