`Ahold betaalde in dollars. Vreemd'

Onderzoeker Pieter Lakeman kijkt al weken naar verdachte transacties bij Aholds dochterbedrijf Velox in Argentinië. Vijf vragen.

Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman sloeg zich gistermorgen voor zijn hoofd. Net op het moment dat hij prikkelende informatie had ontdekt over de gaten in een joint venture van Ahold in Zuid-Amerika (Velox), kwam het bedrijf zelf met boekhoudkundige onregelmatigheden, een bestuurscrisis en een winstwaarschuwing. Ahold meldde dat er een intern onderzoek loopt in Argentinië naar de ,,rechtsgeldigheid van bepaalde transacties en de boekhoudkundige verwerking daarvan''. De koers stortte in.

Waarom bent u Ahold gaan onderzoeken?

,,Ik vond het vreemd dat Ahold de aankoop van het belang in Velox in dollars had betaald, terwijl het voor een man als Van der Hoeven (de gisteren afgetreden bestuursvoorzitter van Ahold, red.) toch een abc'tje moet zijn dat activa en passiva in dezelfde valuta, pesos dus, moeten luiden. Daarna werd ik nog een keer gebeld door iemand die bij Ahold had gewerkt en tegen de overname had gewaarschuwd, maar geen gehoor had gekregen. Kijk, ik vind die investering daar niet gek, het schijnt echt het beste bedrijf in de regio te zijn, maar wel gek is dat zij in dollars hebben betaald. Ja, en toen las ik dat die broers Peirano, die waren de baas daar, gearresteerd waren.''

Wat leverde het onderzoek op?

,,Ik vind het buitengewoon kwalijk dat Van der Hoeven vorig jaar in juli drie weken heeft laten verslonzen dat Ahold daar voor 492 miljoen dollar leningen en garanties moest overnemen omdat Velox niet meer aan zijn financiële verplichtingen tegenover zijn banken kon voldoen. Hij heeft voorwetenschap laten bestaan, al denk ik niet dat hij zelf met effectenhandel op de beurs zijn zakken heeft gevuld.''

Is er een relatie tussen uw onderzoek en het Ahold-nieuws van gisteren?

,,Nee. Maar Van der Hoeven wist wel dat ik op hem loerde. Ik heb Ahold de afgelopen weken gevraagd wie die banken van Velox waren. Dat wil Ahold niet zeggen. Volgens mij waren het drie banken die door dezelfde gebroeders Peirano werden gecontroleerd die ook aandeelhouders en directie van Velox waren. Drie banken van de familie waren in juni al onder curatele gesteld door de lokale centrale banken. Later bleek overigens dat Ahold in juni ook nog eens voor 248 miljoen dollar aandelenkapitaal bij Velox had moeten storten.''

Waarom heeft Van der Hoeven in juli toen drie weken lang gezwegen over de verplichtingen van Ahold?

,,Ik heb wel een vermoeden, maar dat kan ik nog niet zeggen.

In wiens opdracht heeft u dit onderzoek gedaan?

,,Namens niemand. Ik ben zelf begonnen. En zonder internet was het niet gelukt.''

    • Menno Tamminga