Advocaat: geen vechtpartij binnen Oranje

Bondscoach Dick Advocaat ontkent dat Edgar Davids en Mark van Bommel met elkaar hebben gevochten na Oostenrijk-Nederland op 14 oktober. Er was wel ,,een woordenwisseling over een spelmoment''.

Van een conflict is volgens Advocaat geen sprake. Beide voetballers zouden volgens sommige publicaties in Wenen ruzie met elkaar hebben gehad omdat Davids zich als linkshalf niet aan de opdracht hield. Hierdoor moest Van Bommel zijn directe tegenstander opvangen. Hetzelfde herhaalde zich in de jongste interland tegen Argentinië. Ondanks het goede spel van Davids in die wedstrijd, was Advocaat na afloop kritisch over zijn optreden.

Het blijft dan ook de vraag of het meningsverschil tussen beide spelers uit de wereld is. Van Bommel verklaarde zaterdag ,,te hopen'' dat de affaire na een paar individuele gesprekken tot het verleden behoort. Advocaat heeft na de interland tegen Oostenrijk gesproken met Van Bommel, na de confrontatie met Duitsland met Davids en na de laatste ontmoeting met Argentinië met beiden. ,,Ik dacht daarna dat het uit de wereld was, dat zeiden de spelers ook. Maar vervolgens verschenen er verhalen en columns over een vechtpartij en de mogelijkheid van een nieuwe `kabel', waarbij de donkere spelers een aparte groep zouden vormen. Die verhalen zijn afkomstig van malloten'', aldus Advocaat waarbij hij onder meer doelde op Hugo Camps, columnist van NRC Handelsblad.

De bondscoach wil geen onrust met het oog op het EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië op 29 maart in Rotterdam. ,,Ik heb alle vertrouwen in een professionele samenwerking met de spelers en tussen de spelers. Ze moeten nu gewoon presteren. Ik ga niet steeds aan spelers vragen hoe ze zich voelen. Ik selecteer ze ook gewoon allebei. Er is geen reden dat niet te doen.''

PSV reageerde gisteravond echter verontwaardigd op de uitspraak van de bondscoach dat de vermeende rel in Oranje tussen Davids en Van Bommel in de media is gekomen ,,uit de PSV-hoek''. De lijstaanvoerder van de eredivisie heeft inmiddels contact gehad met de Hagenaar. De leiding van PSV voelde zich gegriefd door de suggestie van Advocaat. Woordvoerder Salazar: ,,Er moet niet de indruk worden gewekt dat PSV met opzet dingen laat lekken naar de pers. Daar is geen sprake van.''

De lezing van Advocaat over de `woordenwisseling' tussen Davids en Van Bommel wordt bevestigd door Frank de Boer ,,Er zijn geen spanningen binnen Oranje. Er was sprake van een felle woordenwisseling en daarom heb ik me als aanvoerder afzijdig gehouden'', meldt de verdediger vanuit Barcelona. ,,Het is een storm in een glas water. Alleen, er is zoveel commotie over, dat het goed was van de trainer om uitleg aan de pers te geven. Ik hoop dat het nu is opgelost, al kan het zijn dat tegen Tsjechië iedereen erop gaat letten hoeveel ballen Davids aan Van Bommel geeft en andersom.''