Aangeslagen Ahold sleurt Amsterdamse beurs mee

Het supermarktconcern Ahold trekt de Amsterdamse beurs in zijn val mee. De beeldbepalende beursindex AEX heeft in anderhalve dag bijna 9 procent verloren.

Het aandeel Ahold stond, na de koersdaling van 63 procent gisteren, rond het middaguur 13 procent lager op 3,10 euro. De AEX-index verloor vanochtend 3,5 procent en kwam daarmee op 258,50 punten. De beurs bereikte eerder op de ochtend zelfs een dieptepunt van 255,35, waarmee zij even terechtkwam op het niveau van mei 1997.

Andere grote verliezers waren vooral de banken en verzekeraars die Ahold financieren of belangen in het concern hebben. Aegon verloor vanochtend ruim 6 procent, ING bijna 6 procent.

Ook gisteren leden de banken en verzekeraars grote koersverliezen. Beleggers reageerden toen op de bekendmaking van Ahold dat bij een Amerikaanse dochter op grote schaal boekhoudkundige fraude is gepleegd, twee bestuurders moesten opstappen en de winst over het afgelopen jaar verder tegenviel.

Tegenover financieel analisten maakte het concern gisteren bekend dat handelsvoorraden in onderpand aan de bank zijn gegeven. Ahold heeft dat moeten doen om een nieuw krediet te krijgen, dat nodig is omdat het concern niet meer voldeed aan de voorwaarden van de oude lening. Daarnaast heeft het concern extra geld nodig om de jongste problemen in het bedrijf het hoofd te kunnen bieden. De koersval van Ahold, 89 procent in één jaar, heeft grote gevolgen voor bezitters van aandelenleaseproducten zoals Legio Lease. De meeste leaseconstructies beleggen in Ahold, zo bevestigen Dexia Bank Nederland (Legio Lease) en Aegon.

Ook werknemers van Ahold worden geraakt door de koersdaling. Zij hebben op grote schaal geld geleend van hun werkgever om deel te nemen aan het AH Vaste Klantenfonds dat zijn geld voor de helft belegt in aandelen Ahold en voor de helft aan het bedrijf uitleent. In augustus vorig jaar ging het om 3.500 werknemers die voor 44 miljoen euro hadden geleend om in het fonds te beleggen.

Als gevolg van de boekhoudfraude moet Ahold de resultaten over 2000 en 2001 herzien. Huisaccountant Deloitte & Touche stelt in een toelichting dat de ,,afgelopen weken nieuwe feiten over 2001 boven tafel zijn gekomen die nu nader worden onderzocht''. De nieuwe feiten zijn volgens een woordvoerder door Deloitte ,,recent op indringende wijze bij het management van Ahold kenbaar gemaakt''. Ahold geeft toe dat de accountant onvoldoende is geïnformeerd, hetgeen in verband met een latere schuldvraag van groot belang voor Deloitte kan zijn.

Volgens Ahold is de jaarlijkse controle door de accountant ,,grondiger'' uitgevoerd dan een jaar eerder. Bij de Zweedse dochter ICA is op deze manier ,,informatie'' bij Deloitte terechtgekomen die niet eerder beschikbaar was.

PERSSTEMMEN: pagina 9

ACHTERGROND: pagina 15 en 17

WWW.NRC.NL: dossier Ahold