Weer zicht op tweede plaats voor Feyenoord

Voetbalclub Feyenoord is gisteren in de eredivisie weer wat dichter bij de tweede plaats gekomen die recht geeft op (kwalificatie) voor de Champions League. De Rotterdammers haalden in de Kuip stevig uit tegen FC Groningen, 4-1.

Tot groot genoegen van de aanhang die in het begin van het seizoen nog zo fanatiek zong over de landstitel bedraagt de achterstand nummer twee van de competitie, Ajax, nog maar vier punten. De achterstand op de gedoodverfde favoriet voor de landstitel, PSV, is nog altijd elf punten.

De winst van het Feyenoord na de winterstop ligt vooral in de aanval. De Rotterdammer creëren opvallend eenvoudig mogelijkheden. Tegen FC Groningen zelfs zoveel dat het nadelige verschil in doelsaldo met Ajax al tot het verleden had moeten behoren. De Amsterdammers koesteren nu nog een voorsprong van vier treffers.

Feyenoord sprong slecht met de kansen om. Pierre van Hooijdonk opende in de 32e minuut de score en was drie minuten later opnieuw succesvol. Brett Emerton liet in de 40ste minuut nummer drie noteren. Na rust profiteerde alleen Thomas Buffel (55e minuut) van de vele kansen. De late treffer van Sander van Gessel (83e minuut) vormde het vroegtijdige einde van een eentonige wedstrijd. ,,Vandaag onwaardig voor de eredivisie'', mopperde Groningen-trainer Ron Jans.

Twee keer rood was er in Kerkrade, waar Roda JC de vierde plaats kon vasthouden door FC Twente te verslaan. De Enschedeërs Polak en Heubach werden door scheidsrechter Van Hulten weggestuurd. De doelpunten kwamen op naam van Sonko en Soetaers. FC Twente haalde sinds de winterstop slechts één punt.

Bij Vitesse – AZ haalden evenmin alle spelers het einde. Stefanovic, de Arnhemse verdediger, ging er uit na het vasthouden van een doorgebroken tegenstander. AZ leidde in die fase met 1-0, door Perez. Buskermolen zorgde voor 2-0 en het leek beslist. Verrassend redde Vitesse door Amoah (strafschop) en Michael Jansen nog het gelijkspel, 2-2.

RBC won voor de tweede keer sinds de terugkeer van trainer Maaskant. De zege kwam tot stand met een man minder. Al na een half uur kreeg Viedma de rode kaart. Door Hellemons kwam RBC vervolgens op voorsprong, Holman maakte gelijk, in de slotfase zorgde Keller voor de Roosendaalse winst.

FC Zwolle, ook strijdend tegen degradatie, won voor het eerst sinds enkele maanden weer eens. Op eigen veld werd RKC verslagen, 2-1. Van Beukering, de huurling van Vitesse, maakte de winnende treffer. Vrijdag al won NEC van De Graafschap, 1-0. De Doetinchemmers staan laatste op de ranglijst.