Wéér moordaanslag per vrachtwagen?

Is er vrijdag een moordaanslag gepleegd op de Servische premier Zoran Djindjic? Ja, zeggen de Servische media. De politie weet het nog niet: zij onderzoekt.

Vast staat dat vrijdag een vrachtwagenchauffeur met zijn auto met Oostenrijks nummerbord een wel heel vreemde manoeuvre maakte juist toen een konvooi met Djindjic, op weg naar het vliegveld van Belgrado, passeerde. De vrachtwagen van Dejan Milenkovic, bijgenaamd Bugsy, zwaaide van zijn eigen rijbaan af en was op de auto van Djindjic ingereden als diens chauffeur niet met een zeer snelle reactie een botsing had voorkomen.

Direct na het incident probeerde Milenkovic te vluchten. Hij werd door omstanders ingerekend en aan de politie overgedragen. Die stelde vast dat Milenkovic valse papieren had voor de vrachtwagen, die hij naar eigen zeggen een week eerder op de automarkt van Bubanj Potok nabij Belgrado had gekocht. Hij werd voorgeleid en kreeg van een rechter een gevangenisstraf van acht dagen wegens het onwettig bezit van een voertuig en het vervalsen van papieren.

Vervolgens braken de speculaties los. Ging het wel om een op het nippertje verhinderd ongeluk of was het een mislukte moordaanslag? Iedereen herinnert zich de aanslag die in 1999 op dezelfde manier – vrachtwagen raakt van weghelft af en ramt tegemoetkomende auto – werd gepleegd op Vuk Draškovic, indertijd (met Djindjic) leider van de oppositie tegen Miloševic. Draškovic werd gewond, maar vier metgezellen kwamen om.

De Servische media kwamen er al snel achter dat Bugsy Milenkovic geen onbeschreven blad is, maar in verbinding kan worden gebracht met Ljubiša Buha, alias Cume, zakenman en gangster die sinds december verwikkeld is in een verbitterde strijd met een andere gangster, Milorad Lukovic, alias Legija, ex-chef van een elite-eenheid van de Servische politie. Vrachtwagenchauffeur Milenkovic is volgens het blad Vecernje Novosti in 1998 al eens ingerekend als lid van Buha's clan, maar hij werd nooit veroordeeld.

Milenkovic' verdediger betoogde gisteren dat zijn cliënt vrijdag niet is opgepakt wegens een aanslag op Djindjic, want er wàs geen aanslag gepleegd, maar is hij opgepakt om hem in diskrediet te brengen als potentiële getuige in een eventueel proces tegen Buha.