Wachten op de juiste wind in Auckland

Door de grillige wind is de vierde race in de finale om de America's Cup opnieuw afgelast. De baai bij Auckland is veranderd in een dierentuin.

Een bejaard Nieuw-Zeelands stel nestelt zich zondagochtend vroeg behaaglijk in een park met een uitzicht op de baai. Hun zwarte vlaggetje met het woord `Loyal' steekt uit de picknickmand. Ze zijn supporters van Team New Zealand, dat tegen een 3-0 achterstand aankijkt tegen de Zwitserse uitdager Alinghi in de finale van de America's Cup. Die internationale uitdager uit Genève wordt op het water geleid door de van Team New Zealand overgelopen stuurman Russell Coutts.

,,We hebben proviand voor een hele dag. Het is een prachtig spektakel. Natuurlijk komt Team New Zealand vandaag terug'', prevelen ze nerveus. Tientallen Nieuw-Zeelandse supporters zullen zich later op de dag bij hen voegen. Meer dan duizend zeilboten en motorjachten zetten voor de ogen van de Kiwi-pensioengerechtigden koers naar de baai waar het duel tussen Team New Zealand en Alinghi straks moet gaan beginnen. Ook het luxueuze cruiseschip `The World', een drijvende Bijlmerflat met 1.600 vermogende passagiers aan boord, is op weg naar het strijdtoneel.

Het was allemaal voor niets. Gisteren werd voor de derde keer in successie een confrontatie tussen de finalisten om de America's Cup afgelast. De wind was te wisselvallig om een goed parkoers te kunnen uitzetten. Dus manoeuvreert de hele vloot zich later op de dag weer terug. De havenautoriteiten zijn bezorgd, want de combinatie van grote en kleine zeil- en motorboten heeft een dichtheid die die van de pleziervloot op een zomerse dag op de Loosdrechtse Plassen overtreft. Het cruiseschip, waarvan de opvarenden slechts één wedstrijddag hebben kunnen meemaken, is niet wendbaar.

Later zal de financier van Alinghi, de farmaceutische ondernemer Ernesto Bertarelli, zeggen dat de strijd het karakter van `een dierentuin' begint te krijgen. Ook vandaag werd weer een duel tussen Team New Zealand en Alinghi afgelast, omdat de windcondities te grillig waren. Morgen, zo verwacht men in Auckland, waait het waarschijnlijk hard en uit één richting. Dan zal de vierde race om de America's Cup kunnen doorgaan.

Alinghi had gisteren en vandaag graag willen zeilen in die grillige omstandigheden. Ondanks de 3-0-voorsprong van de Zwitserse uitdager, die een internationale bemanning met op sleutelplaatsen Nieuw-Zeelandse zeilers, lijken de krachtsverschillen tussen beide finalisten gering. In de best-of-nine finaleserie kunnen de Zwitsers nu echter meer risco nemen. Ze hadden graag van een onverwacht windje in de rug willen profiteren.

Als het morgen echt hard waait, zou de speciale romp van Team New Zealand, plaatselijk bekend onder de feestelijke naam `hula' (hull appendige) een voordeel kunnen opleveren, want met de hula is de Nieuw-Zeelandse waterlijn langer. In de eerste wedstrijd, toen het ook hard waaide, leverde dat de revolutionaire Nieuw-Zeelandse boot echter geen winst op. Na een half uur zeilen liep die vol met water en moesten de Nieuw-Zeelanders opgeven, tot verbijstering van hun landgenoten.

Na het debacle lijkt de Nieuw-Zeelandse droom wreed verstoord, want als Team New Zealand de Cup verliest, zal de volgende finale in de Middellandse Zee worden gehouden. Dan loopt Nieuw-Zeeland over drie jaar inkomsten van 600 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (300 miljoen euro) mis, zo hebben economen uitgerekend. Misschien dat Team New Zealand, dat zo prat gaat op het nationalistische loyaliteitsthema, wanhopig naar andere middelen grijpt. Vorige week werd bekend dat het Kiwi-team een Franse tacticus aan boord gaat nemen, Bertrand Pace.

,,Auckland is de beste stad voor deze regatta'', zeggen de bejaarde toeschouwers. ,,Waar heb je zo'n mooi uitzicht?'', vragen ze zich af. Ze wijzen op de fraaie 250 meter hoge vulkaan Rangitoto die de baai markeert. Wijselijk houden ze hun hoofden afgewend van de binnenstad, waar de betonnen kantoorgebouwen in het niet vallen bij de meer dan driehonderd meter hoge Sky Tower, een gebouw dat veel weg heeft van een gigantische injectienaald.

    • Hans van Kregten