Vechtvoetbal FC Utrecht is junioren Ajax te veel

De Arena en de Galgenwaard liggen nauwelijks dertig kilometer uit elkaar. Als Ajax op bezoek komt bij FC Utrecht, is sprake van een burenruzie zonder weerga. Het provinciale minderwaardigheidsgevoel tegenover de hoofdstedelijke arrogantie. `Liever failliet dan een Ajacied', meldde gistermiddag een spandoek aan de Bunnik-zijde. De acute geldnood bij FC Utrecht raakte door de 1-0 zege even in de vergetelheid, zo groot was de feestvreugde bij de thuisploeg.

Een gillende sirene bepaalde gisteren de geladen sfeer in het luchtkasteel van FC Utrecht. De financiële problemen zijn zo groot dat het geluid van Alarmfase 1 in werking werd gesteld. De sirene werd steeds vaker overstemd door de fluit van de scheidsrechter en het rumoer op de tribunes.

Arbiter Luinge had twee rode en zeven gele kaarten nodig om de stammenstrijd in toom te houden. Ajax was de betere ploeg, maar FC Utrecht was trefzeker. Een klutsbal van Kuyt zette de Galgenwaard een kwartier voor tijd in vuur en vlam.

De sportieve opleving miste haar uitwerking niet. Spelers, trainers, bestuurders, politici en geldschieters vielen elkaar na afloop in de armen. FC Utrecht is afhankelijk van sponsors en gemeente, wil het volgend seizoen nog meespelen in de eredivisie. Bijna negentienduizend hossende toeschouwers bevestigden het beeld dat de noodlijdende club zo graag naar buiten brengt. In de woorden van Kuyt, de visserszoon uit Katwijk: ,,Utrecht kan niet zonder voetbal. Deze stad verdient betaald voetbal.''

Voor de vierde keer op rij bleef Ajax met lege handen achter in de Galgenwaard. Van een haatdragende sfeer was dit keer geen sprake – de spreekkoren over joden bleven grotendeels achterwege – maar de Amsterdamse juniorenploeg was danig onder de indruk van de Utrechtse mouwopstropers. Met fysieke middelen werd de technisch superieure tegenstander bestreden. De Belgische vechtersbaas Vreven ging voorop in de strijd en had baat bij zijn provocaties. Met dank ook aan de uitblinkende reservedoelman Ponk, die de zieke Wapenaar verving en Utrecht met enkele flitsende reacties voor een achterstand behoedde.

Ajax zag zijn titelkansen slinken na het enerverende potje vechtvoetbal. Zeven punten bedraagt nu het verschil met PSV, dat ook nog een beter doelsaldo heeft. Ajax-trainer Ronald Koeman was realistisch genoeg om het kampioenschap uit zijn hoofd te zetten. Over vier weken kan PSV in een rechtstreeks thuisduel de titelstrijd voortijdig beslissen. Ajax moet zelfs vrezen voor verlies van de tweede plaats, die recht geeft op deelname naan de voorronde van de Champions League. Het verschil met Feyenoord, na de winterstop in de winning mood, bedraagt nog vier punten in Amsterdams voordeel.

Is de jonge selectie van Ajax opgewassen tegen het zware programma in de Champions League? Na het 1-1 gelijkspel bij Arsenal werden de vermeende godenzonen afgelopen dinsdag zowat de hemel in geprezen, hoewel het spelbeeld in Londen niet spoorde met de loftuitingen. Zo goed speelde Ajax nu ook weer niet op Highbury. En zo slecht was het gisteren zeker niet tegen FC Utrecht. De geluksfactor bleef dit keer achterwege. ,,Je speelt geen goede wedstrijd als je niet scoort'', doceerde Koeman op de persconferentie na afloop van het duel.

De verliezende trainer wilde van geen onderschatting weten. Zijn spelers waren gisteren zeker niet met hun gedachten bij Arsenal, dat komende woensdag op bezoek komt in de Amsterdam Arena. ,,Hoe kom je erbij?'', reageerde Koeman op de vragensteller. ,,We zullen de Champions League niet winnen, maar we kunnen wel kampioen worden. Wie zijn wij om verder te kijken dan deze wedstrijd? Arsenal was vandaag onbelangrijk.''

Gezien het vertoonde spel had Koeman het gelijk aan zijn zijde. Ajax voetbalde even gedreven als tegen Arsenal, maar wist zich minder goed raad met het opportunistische spel van FC Utrecht. Met name rechtsbuiten Van der Meyde liet zich van de wijs brengen door de vliegende tackles en vermetele slidings van de thuisspelers. Hij ging in de slotfase op de vuist met verdediger Zwaanswijk. Nadat zo'n beetje alle spelers zich met het binnenbrandje hadden bemoeid, moesten de twee vechtersbazen het veld ruimen. Koeman beloofde Van der Meyde een pittig gesprek, mochten de televisiebeelden de scheidsrechter gelijk geven.

De echte boosdoener bij Ajax zat thuis op de bank. De Egyptenaar Mido was vorige week wegens werkweigering – hij kwam niet opdagen bij een sponsor – uit de selectie verwijderd en dupeerde met zijn onprofessionele gedrag niet alleen zichzelf. ,,Ik speel nog liever met tien man'', verklaarde Koeman afgelopen vrijdag zijn disciplinaire maatregel. ,,Mido laat de groep in de steek'', verwees hij gisteren naar het tekort aan centrumspitsen op de reservebank.

Ajax speelde met topscorer Ibrahimovic in de punt van de aanval. De Zweed was in de slotfase gebaat bij een secondant die `oorlog' kon maken in het Utrechtse strafschopgebied. De Marokkaanse invaller Boukhari is meer een flegmatieke vleugelspeler dan een type stormram. Ajax had Mido goed kunnen gebruiken, maar hij vierde gisteren in besloten kring zijn twintigste verjaardag. Zijn trainer en medespelers hadden nog even geen behoefte hem te feliciteren. ,,Maar hij mag mij altijd bellen'', sprak Koeman met een zure glimlach.

FC Utrecht

1

Ajax

0

Ruststand 0-0. 71. Kuyt 1-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 18.925. Gele kaarten: De Jong, Zuidam (FC Utrecht), Trabelsi, Sneijder, Van Damme, Witschge, Boukhari (Ajax). Rode kaarten: 85. Zwaanswijk (FC Utrecht), 85. Van der Meyde (Ajax).

    • Jaap Bloembergen