Tien doden bij geweld Israël en Palestijnen

Bij doorgaand Israëlisch-Palestijns geweld zijn gisteren op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook negen Palestijnen en een Israëlische militair gedood.

Zes van de Palestijnse doden vielen bij een nieuwe grote Israëlische inval in de Gazastrook, met 20 tanks en gevechtshelikopters, van wie vier gewapende mannen en een stenengooier. Deze inval was bedoeld om een eind te maken aan raketbeschietingen op de Israëlische stad Sderot vanuit Beit Hanun, waarbij tot dusverre enkele inwoners licht gewond zijn geraakt. Militante Palestijnen reageerden met nieuwe beschietingen op Sderot met Qassemraketten, een ongeleide raket met een bereik van vijf kilometer geladen met ongeveer vijf kilo explosieven. Het leger trok zich vanochtend uit het centrum van Beit Hanun terug, nadat de woningen van zes moslimextremisten waren opgeblazen. Het leger sprak van een boodschap aan militanten dat hun ,,daden een prijs hebben''.

Het Israëlische leger heeft in het afgelopen jaar alle Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever op Jericho na herbezet, maar zich beperkt tot relatief kortstondige invallen in de Gazastrook. Volgens Israëlische bronnen zal het leger deze koers blijven volgen; wel is uitbreiding van de invallen aangekondigd met als verklaard doel de moslimextremistische terreur van Hamas te vernietigen. Sinds 15 februari, toen Hamas een Israëlische tank opblies waarbij vier Israëlische militairen werden gedood, zijn in totaal 42 Palestijnen gedood bij dergelijke invallen en bij botsingen bij joodse nederzettingen in bezet gebied. De Palestijnse intifadah heeft nu 2.143 Palestijnen en 728 Israëliërs het leven gekost sinds zij in september 200 begon.

Volgens Palestijnse bronnen stierf gisteren de 52-jarige Palestijn Mohammad Msemi als gevolg van een hartaanval toen het Israëlische leger zijn huis in het vluchtelingenkamp Balata bij Nablus opblies. Het leger was op zoek naar zijn zoon Iyad, lid van de Aqsa-brigades, een gewapende arm van Yasser Arafats Fatah. Toen deze onvindbaar bleek, gaf het leger zijn familie opdracht haar huis te verlaten en blies zij het op. Volgens de zegslieden stierf Msemi bij het zien van de schade. Het leger blaast geregeld huizen op van militante Palestijnen en hun verwanten ter ontmoediging van anti-Israëlisch geweld.