Spanjaarden protesteren tegen regering

Honderdduizenden mensen hebben gisteren in de Spaanse hoofdstad Madrid gedemonstreerd tegen het optreden van de regering tijdens de ramp met de olietanker Prestige.

Ze eisten openheid in de gang van zaken rond het zinken van de tanker en het aftreden van de verantwoordelijke politici.

Aanstaande woensdag is het honderd dagen geleden dat de tanker, met 77.000 ton olie aan boord, zonk voor de kust van Galicië. De Prestige liep 13 november averij op. De Spaanse regering besloot het vaartuig verder op zee te slepen, waar het zes dagen later zonk en brak. En groot deel van de lading spoelde hierdoor weg. Duizenden tonnen olie zijn sindsdien aangespoeld op de Spaanse, Portugese en Franse kusten. Maar liefst 2.900 kilometer kust zou vervuild zijn geraakt.

De tanker, die nog steeds olie lekt, ligt op 3.800 meter diepte. De Franse onderzeeboot Nautile heeft 17 gaten in de romp van de boot gedicht. Wetenschappers proberen een permanente oplossing te vinden, waaronder het leegpompen van de tanker.

De demonstranten, verenigd in de organisatie Nunca Máis (Nooit meer), vinden dat de regering van premier José Maria Aznar de ramp bagatelliseert en tekortschiet bij het coördineren van opruimingswerkzaamheden. Olie stroomt nog steeds aan, en hoewel een visverbod inmiddels is opgeheven, durven vissers niet aan het werk te gaan omdat niet bekend is hoe vervuild de zee is. De regering moet volgens de demonstranten inzicht geven in de aanpak van de ramp, en moet toegeven dat zij verkeerde beslissingen heeft genomen. Een groep van 422 Spaanse wetenschappers schreef eind vorige maand dat de ramp voorkomen had kunnen worden als de Prestige naar een haven of rustiger vaarwater was gesleept. Vanwege het slechte weer en de zeestromingen was er volgens hen geen slechtere plek denkbaar dan de richting die de tanker werd heengezonden.

De demonstranten, waarvan gisteren vele gekleed gingen in met olie besmeurde kleding en zwarte tranen op hun gezicht hadden getekend, eisen het aftreden van onder andere vice-premier Rajoy, die de rampbestrijdingsactiviteiten coördineerde. Volgens organisatoren namen een miljoen mensen deel aan de mars. De regering houdt het op honderdduizend mensen. Ook in Brussel en Lissabon werd gedemonstreerd.