Radio 4 weer terug naar de `postpunk'

Het zou best aan oorlogsdreiging en een haperend economisch klimaat kunnen liggen dat de dwarsige, donkere `postpunk' van de vroege jaren tachtig tegenwoordig weer moeiteloos als inspiratiebron wordt opgevoerd. Radio 4 is een van de voortrekkers van een vruchtbare `scene' in Brooklyn, New York, die gretig uit die jaren put.

De eerste associatie bij het in zwart gehulde Radio 4 is die met het hoekige, politiek geïnspireerde punkfunk-geluid van de Britse Gang Of Four. Maar de band kent ook een typisch New Yorkse invalshoek: die van zwaar op percussie leunende bands als ESG en Liquid Liquid, twintig jaar geleden hun tijd ver vooruit. Die verwantschap komt vooral naar voren als percussionst P.J. O'Connor zich uitleeft op conga's, koebel en timbales. Ook als hij zich inhoudt, is hij een visuele attractie op zich: met jasje, dasje en bakkebaarden schudt hij zijn sambaballen, alsof hij dienst doet in een cocktailbandje.

Synthesizerspeler Gerard Garone vult bescheiden in, gitarist Tommy Williams harkt krassende akkoorden uit zijn instrument en drummer Greg Collins legt opruiende ritmes neer. Radio 4 leunt echter vooral op de bas van de ook als zanger actieve Anthony Roman.

In de manier waarop zijn effectieve baslijnen, die doorgaans geen noot te veel tellen, in de ritmes grijpen schuilt het drama van deze muziek. Dat hij voor de baspartij van Dance To The Underground, de passend getitelde alternatieve hit van de groep, te rade ging bij ESG's Moody is eerder eerbetoon dan ordinair jatwerk.

In een vrij korte, maar erg intensieve set werd zo ongeveer heel Gotham!, de tweede cd, erdoor gejast: ouder werk uit de tijd dat de band zijn stijl nog niet had gevonden werd wijselijk gemeden. Daarbij bleek dat de dynamische, rafelige scherpte van die doorbraakplaat niet slechts te danken was aan het gerenommeerde productieteam The DFA. Rustpunten waren er niet bij, de dans op de vulkaan moest van begin tot eind in noodtempo worden volbracht.

Radio 4. Gehoord: 23/2, Ekko Utrecht. Herh.: 24/2 Melkweg Amsterdam; 27/2 Vera Groningen.

    • Jacob Haagsma