Radicaal Šešelj nu in Scheveningse cel

De Servische ultranationalist Vojislav Šešelj heeft zich vandaag gemeld bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij is gevangen gezet in de Scheveningse strafgevangenis. Gisteren nam de van oorlogsmisdaden beschuldigde Šešelj in Belgrado afscheid met de oproep na hem geen enkele andere Serviër meer naar Den Haag te laten gaan.

Šešelj, leider van de Servische Radicale Partij SRS, ging vanochtend in Belgrado aan boord van een lijnvliegtuig naar Amsterdam. Na aankomst op Schiphol vertrok Šešelj naar Scheveningen zonder zich te laten zien aan de wachtende journalisten. Later meldde de woordvoerder van het tribunaal dat Šešelj zich had gemeld en in de gevangenis zat.

Op een massabijeenkomst van gisteren in Belgrado, bezocht door tienduizenden aanhangers van de Servische Radicale Partij, zei Šešelj dat hij naar Den Haag gaat ,,om te winnen, om iedereen uit te dagen en om te spreken voor de gevallen Servische vrijheidsstrijders'. ,,Maar, broeders en zusters, laat geen enkele andere Serviër na mij [naar Den Haag] gaan. Geef hun Radovan Karadzic en generaal Mladic niet. Ik zal [in Den Haag] uitleggen dat Servische patriotten nooit opgeven en dat onze nationalistische denkbeelden zullen triomferen', zo verzekerde hij. Karadzic, ex-leider van de Bosnische Serviërs, en de vroegere Bosnisch-Servische legerleider Mladic worden al jaren door het tribunaal gezocht.

Vanochtend liet Šešelj zich bij zijn vertrek in Belgrado in dezelfde zin uit: ,,Ik ga om het kwaadaardige tribunaal te vernietigen, een Amerikaans instrument tegen de Serviërs. Ik zal het opblazen', zei hij tot de honderden aanhangers die hem kwamen uitwuiven. ,,Het belangrijkste is dat ik de laatste Serviër ben die naar Den Haag gaat.' Veel aanhangers huilden toen hun voorman afscheid nam van zijn vrouw, zijn vier zoons en zijn kleinzoon en aan boord van het JAT-vliegtuig naar Amsterdam stapte.

Šešelj is door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens ,,vervolging, uitroeiing, moord, marteling, onmenselijke daden en gedwongen deportatie' van niet-Serviërs in Kroatië, Bosnië en de Vojvodina. Šešelj leidde ten tijde van de oorlogen in Kroatië en Bosnië een eigen militie die zich volgens de openbare aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden tegen niet-Serviërs. Šešelj heeft gezegd onschuldig te zijn.

PORTRET ŠEŠELJ: pagina 5