PSV zet met matig spel flinke stap richting landstitel

Zonder ook maar een moment als waar kampioen te spelen, zette PSV dit weekeinde toch een flinke stap in de richting van het landskampioenschap. De Eindhovenaren wonnen zaterdag zelf van NAC Breda (1-0) en konden gisteren met genoegen toezien hoe naaste concurrent Ajax met dezelfde cijfers onderuit ging tegen FC Utrecht. Met nog dertien wedstrijden te spelen heeft PSV een gat geslagen van zeven punten met de titelhouder.

Hiddink constateerde na afloop van de benauwde zege tegen NAC dat zijn ploeg ,,goed op koers ligt''. Na eenvoudige overwinningen op RBC (3-0) en FC Zwolle (6-0) had PSV in de ogen van de oefenmeester tegen de Bredanaars weer eens strijd geleverd. Imponeren deed de koploper van de eredivisie echter allerminst. Na een redelijk eerste kwartier waarin Jan Vennegoor of Hesselink de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening nam, viel PSV terug naar een bedenkelijk niveau voor een club die zichzelf graag tot de subtop van Europa rekent. Enige lichtpuntjes waren de rentree van het Braziliaanse talent Leandro do Bomfin en het optreden van de Zuid-Koreaanse linksback Young-Pyo Lee.

Het wankele PSV slaagde er in de tweede helft keer op keer niet in om het bevrijdende doelpunt te maken. Steeds maar weer vonden de aanvallers de zeer sterke NAC-doelman Gábor Babos op hun weg. Naar mate de nekslag voor de noodlijdende Bredase eredivisionist uitbleef, ging de formatie van Henk ten Cate beetje bij beetje geloven in een verrassing. Tot ontsteltenis van ruim 33.000 toeschouwers liet het gezapig spelende PSV zich steeds verder terugdringen door de ploeg die halverwege de eerste helft spits Bart van den Eede met een hersenschudding was kwijtgeraakt.

In de tumultueuze slotfase hield PSV stand, met dank aan een nuttige overtreding van Ernest Faber, de slechte afwerking van de NAC-aanvallers en de hulp van de zwak fluitende Braamhaar. Zestien minuten voor het einde kon centrale verdediger Faber niets anders meer doen dan de doorgebroken Versteeg tegen de grond werken. PSV mocht van geluk spreken dat de straf voor de onreglementaire ingreep beperkt bleef tot een vrije trap en een gele kaart. NAC-speler Orlando Engelaar, die in de heenwedstrijd tegen PSV (2-2) nog twee keer doel had getroffen, schoot de bal van even buiten het strafschopgebied rakelings langs het doel van Ronald Waterreus.

Vijftien minuten later leek Engelaar met een verwoestend schot alsnog de gelijkmaker te gaan scoren, maar de arm van PSV'er Theo Lucius die zijn gezicht probeerde te beschermen blokkeerde het schot. Tot grote opluchting van PSV wuifde Braamhaar de protesterende NAC'ers weg waarna de leidsman onmiddellijk een einde maakte aan de matige wedstrijd. Na afloop liet de scheidsrechter weten dat hij niet eens had waargenomen dat invaller Lucius de bal met zijn arm had geraakt. Daarmee was Braamhaar direct af van de discussie of het al dan niet opzettelijk hands was.

De reacties van de beide oefenmeesters waren na afloop voorspelbaar. Een uitermate discutabele beslissing, oordeelde Ten Cate, die uiteraard vond dat de bal op de stip gelegd had moeten worden. Hiddink liet wijselijk weten dat hij vanaf de bank niet precies had kunnen waarnemen wat er was gebeurd. ,,Maar'', zei Hiddink met een brede lach op zijn gezicht, ,,als coach van PSV zeg ik natuurlijk: geen strafschop''.

De overwinning mocht dan misschien niet al te overtuigend tot stand zijn gekomen, maar zeker na het verlies van Ajax zal het resultaat tot tevredenheid stemmen. PSV zal de komende weken met een jaloerse blik kijken naar de verrichtingen van de Amsterdamse concurrent in de Champions League, het podium waar de Philips Sport Vereniging zelf zo graag had willen schitteren. Aan de andere kant weet PSV dat Ajax door de Europese beslommeringen in de nationale competitie nog wel eens averij kan gaan oplopen. Volgend seizoen wordt alleen de kampioen van Nederland rechtstreeks toegelaten tot prestigieuze Europese competitie. De nummer twee moet kwalificatiewedstrijden spelen.

Daar waar nummer twee Ajax stand weet te houden tussen de topclubs van Europa, werd lijstaanvoerder PSV dit seizoen door clubs als Borussia Dortmund en Arsenal hardhandig op de tekortkomingen gewezen. Voor het internationale topvoetbal is de verdediging van de Eindhovenaren te broos en de aanval te onmachtig. In de nationale competitie houdt de defensie van PSV doorgaans moeiteloos stand (tien tegentreffers in 21 wedstrijden) en is de aanval onder leiding van topscorer Mateja Kezman met 53 doelpunten gevreesd.

Ploegen als RBC, FC Zwolle en NAC zijn te licht om als sparringpartners te fungeren van een club die zich wil bewijzen op het hoogste Europese niveau. De Europese topclubs hadden wel raad geweten met het PSV dat zaterdag ternauwernood op de been bleef tegen het modale NAC. Een mogelijke landstitel zal dan ook voor het huidige PSV geen enkele garantie op succes in de Champions League opleveren.

PSV

1

NAC

0

Ruststand 1-0. 9. Vennegoor of Hesselink 1-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 33.500. Gele kaarten: Ooijer, Faber (PSV), Mensah, Versteeg en Feher (NAC).

    • Koen Greven