Prijskaartje beveiliging Spelen is Grieken te hoog

Op zeer korte termijn wordt van het Griekse ministerie van Defensie een beslissing verwacht over een aanbesteding voor de beveiliging van de Olympische Spelen die volgend jaar zomer in Athene worden gehouden. Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gaf de organisatoren afgelopen vrijdag een flinke waarschuwing: hij beklaagde zich erover dat Griekenland maanden achter was met de vorderingen op dit gebied.

Het gaat om het aanbrengen van camera's en computers op meer dan zeshonderd locaties in het hele land, waaronder het vliegveld van Athene en de haven van Piraeus, en om de opleiding van ongeveer 90.000 man beveiligingspersoneel.

Twee internationale consortia hebben zich al veel eerder voor deze taak gemeld: de Science Applications International Corporation (SAIC), waarbij het Duits-Griekse Siemens en het Amerikaanse General Dynamics zijn aangesloten, en TRS, geleid door het Franse Thales en het Amerikaanse Raytheon. Het eerste bedrijf zou het doen voor 269,5 miljoen euro. TRS was met 406,9 miljoen euro veel duurder, maar dit bedrijf genoot de voorkeur van de Griekse autoriteiten omdat het in Griekenland al veel defensieprojecten heeft uitgevoerd en ervaring heeft opgedaan bij de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona en die van 2000 in Sydney. SAIC leverde een bijdrage aan de veiligheidsvoorzieningen bij de Olympische Winterspelen van Salt Lake City (2002), en zegt dus meer ervaring te hebben met de situatie die is onstaan na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington in de Verenigde Staten.

De organisatoren van de Olympische Zomerspelen in Athene, die zich op het gebied van veiligheid laten adviseren door zeven andere landen, vonden beide aanbiedingen veel te duur. Zij hadden er in eerste instantie slechts tweehonderd miljoen euro voor beschikbaar op een totaal veiligheidsbudget van een miljard euro. De organisatie drong aan op een samengaan van beide consortia, maar die suggestie werd door de betrokken bedrijven van de hand gewezen.

SAIC en TRS hebben inmiddels nieuwe aanbiedingen gedaan en die ontlopen elkaar niet veel: SAIC denkt de veiligheidsvoorzieningen te kunnen leveren voor 317,8, TRS voor 319,1 euro.

In zijn alarmbrief aan de Griekse minister-president Simitis stelde Rogge vorige week dat het doorgaan van de Olympische Spelen van Athene niet in gevaar hoeft te komen, maar dat er op enkele gebieden wel sprake is van een ernstige achterstand. `We verliezen kostbare tijd', aldus Rogge in zijn schrijven van afgelopen vrijdag. Hij noemde in dat verband ook de aanleg van tramlijnen in de Griekse hoofdstad.

Een woordvoerder van de Griekse minister-president reageerde vanachtend op de brief van Rogge tegenover het persbureau Reuters: ,,Premier Simitis zal het IOC per brief antwoorden dat de problemen in Athene niet van dien aard zijn zoals op dramatische wijze wordt gesuggereerd in de brief van Rogge.''

    • F.G. van Hasselt