Nieuw aidsmedicijn kost 18.980 euro

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche heeft vandaag de prijs bekendgemaakt van een nieuw type aidsmedicijn dat naar verwachting over een half jaar op de Europese markt zal komen. Het medicijn kost voorlopig 18.980 euro op jaarbasis. Dat is ruim twee keer zo veel als de huidige behandeling.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf liggen de kosten van het medicijn zo hoog wegens de complexe chemische productie. Een geneesmiddel bestaat normaal uit zo'n vijftien grondstoffen en wordt in circa tien chemische `stappen' gemaakt. Voor het nieuwe medicijn liggen die aantallen op respectievelijk 44 en 106.

Het middel is nog niet op de markt, maar kan toch al worden besteld door artsen en zorgverzekeraars. De Europese wetgeving biedt die mogelijkheid voor medicijnen met een duidelijke therapeutische meerwaarde. Bij het nieuwe middel van Roche, dat Fuzeon heet, is dat het geval. Het is de eerste in een nieuwe klasse aidsmedicijnen, de zogeheten fusieremmers. Ze blokkeren de versmelting tussen het aidsvirus en een afweercel, het proces waarmee het virus kan binnendringen in een afweercel om daar vervolgens duizenden kopieën van zichzelf te maken. Voorzitter M. Verbrugge van de Hiv Vereniging Nederland noemt het medicijn weliswaar erg duur, maar volgens hem maakt het de behandeling van aids ,,vele malen effectiever''. In Nederland sterven er jaarlijks ruim honderd mensen aan de gevolgen van aids. Dat zijn patiënten die niet reageren op de huidige aidsmedicijnen, of daar ongevoelig voor zijn geworden. ,,Die patiënten kun je een nieuwe kans bieden'', aldus Verbrugge.

Of de prijs van het aidsmedicijn ook zo hoog blijft als het eenmaal op de markt komt, is volgens de woordvoerder van Roche niet duidelijk. Verbrugge reageert: ,,Het is aan het College Tarieven Gezondheidszorg om die prijs omlaag te krijgen. Zij onderhandelt met de farmaceut over de prijs.''

Wegens de complexe productie zijn er nu slechts geringe hoeveelheden van het middel beschikbaar. Eind 2003 moet er voldoende zijn om wereldwijd tussen de 12.000 en 15.000 patiënten te behandelen. Voor de productie heeft Roche een speciale fabriek gebouwd in Boulder, Colorado.