Nationale sprinttitel geeft schaatser Bos eindelijk rust

Jan Bos en Marianne Timmer zijn gisteren in Groningen Nederlands schaatskampioen op de sprint geworden. Timmer deed dat zonder noemenswaardige concurrentie, nadat Andrea Nuyt zich na de eerste dag ziek had afgemeld, Bos stevende onbedreigd op de titel af nadat Gerard van Velde gisteren op de laatste 1.000 meter onderuit was gegaan.

Hoewel Erben Wennemars voor de NK had afgezegd en Van Velde was gevallen, kon de overwinning van de rijder uit de DSB-ploeg verdiend worden genoemd. Bos won drie van de vier races. ,,Maar dat ik het record van Van Velde heb geevenaard (vijfmaal kampioen), zegt me niets'', zei de nieuwe titelhouder.

Met de Zomerspelen van Athene van volgend jaar in zijn achterhoofd – Bos probeert zich als wielrenner te kwalificeren voor de olympische baanwedstrijden – begon de sprinter vier maanden geleden aan het schaatsseizoen. Hij had amper zijn laatste wedstrijd op de wielerbaan gereden of hij moest al weer schaatsen. ,,Ik ging van het ene trainingskamp naar het andere'', zei Bos. ,,Eerst een voorbereiding met de wielrenners, toen een NK, een EK. Vervolgens met de schaatsers naar Erfurt. In twee maanden was ik twee dagen thuis.''

De rekening kreeg hij in januari – tijdens het WK sprint – gepresenteerd. Op de Olympic Oval van Calgary kon Bos met veel moeite de subtoppers bijhouden. Hij klaagde over een gebrek aan kracht in de benen. ,,Na de wereldkampioenschappen heb ik een evaluatie met mezelf gehouden'', sprak Bos. ,,Ik had mezelf beter in bescherming moeten nemen. Ik was het slachtoffer geworden van mijn eigen motivatie. Tja, ik ben altijd té gedreven. Ik wil altijd en overal de beste zijn.''

Na de mondiale titelstrijd nam Bos wat gas terug en richtte hij zich op de NK in Groningen. Op de ijsbaan van Kardinge bleek hij ongenaakbaar. Zelfs wanneer Van Velde op de laatste afstand overeind was gebleven, had de olympisch kampioen op de 1.000 meter genoegen moeten nemen met het zilver. ,,Dit resultaat geeft me rust'', merkte de Nederlands kampioen. ,,Een basis waarmee ik verder kan. Zo'n gevoel had ik dit seizoen wel eens na een training, maar nog nooit na een wedstrijd. Ik wist dat ik zulke prestaties kon leveren. Ben blij dat dat er nu ook uitkomt.''

Naast Bos stonden twee jonkies op het podium. Jacques de Koning werd tweede, Beorn Nijenhuis won de bronzen medaille. Zij profiteerden beiden van de valpartij van Van Velde. ,,Anders was ik met twee vingers in mijn neus tweede geworden'', wist ook Van Velde zelf. De wereldrecordhouder op de 1.000 meter heeft al wekenlang problemen met zijn materiaal. Sinds de wereldbekerwedstrijden sprint in China – waar zijn buizen door een onhandige reparateur werden verpest – twijfelt hij over de juiste afstelling. Dat speelde ook in aanloop naar de nationale titelstrijd. ,,Op woensdag was ik het beu en heb ik die buizen er weer afgehaald en nieuwe erop gezet. Nou, het resultaat hebben we kunnen zien.''

Niet alleen presteerde Van Velde onder zijn niveau, ook de valpartij werd daardoor veroorzaakt. ,,Je voelt je toch onwennig.''

Het zal Bos weinig hebben uitgemaakt. Nu hij zich helemaal op het schaatsen fixeert, worden zijn tijden elke week sneller. Toch piekert hij er niet over om het wielrennen op een zijspoor te zetten. De Spelen van Athene blijven voor Bos een doel. ,,Ik ga ook komende zomer fietsen. Alleen neem ik meer rust. Er moeten goede keuzes worden gemaakt. Maar ik weet zeker dat ik nog progressie kan maken als wielrenner.''

Bij de vrouwen won Marianne Timmer alle afstanden. Marieke Wijsman werd op respectabele afstand tweede, het brons ging naar Frouke Oonk. Timmer veroverde voor de vijfde keer de nationale sprinttitel. Eerder was ze al de snelste in 1997, 1998, 1999 en 2001. Het kampioenschap bij de vrouwen werd gisterochtend al beroofd van alle spanning, toen titelverdedigster Andrea Nuyt zich ziek afmeldde. De rijdster van TVM stond op dat moment tweede in de tussenstand.