Moeizame confrontatie

Een keer per jaar was ik Allah dankbaar dat mijn vader in het verre Holland woonde en werkte. Het ging mij om de voetbalspullen die hij voor me meenam als hij op vakantie kwam. In de zomers liep het dorp vol. Al die `rijke' gastarbeiders konden hun auto's nauwelijks kwijt voor de moskee. Dat bijna de helft van de volwassen mannenbevolking in Europa werkte kwam de welvaart in het dorp ten goede. Huizen kregen heuse daken, villa-achtige woningen werden gebouwd in the middle of nowhere. Elke zomer werd er ook volop getrouwd en besneden.

De donkere kant van de migratie-medaille werd zoveel mogelijk verhuld. Je hoorde verhalen over mannen die er in den vreemde een of meer vrouwen op nahielden en hun Turkse vrouwen en kinderen in de steek hadden gelaten. Sommige vrouwen kwamen daardoor in ernstige problemen. Wat die precies waren hoorde je niet, die besefte je jaren later.

Documentairemaker Ali Karacabay heeft de – negatieve – sporen die de massale arbeidsmigratie heeft achtergelaten bij sommige Turkse gezinnen goed weten vast te leggen in zijn documentaire Allah heeft het zo gewild, die grotendeels bestaat uit zijn bezoek aan zijn geboortedorp. Zijn vader bleek een op seks beluste man, die zijn gezin geen geld stuurde en het ook niet opzocht in de vakanties. Hij scheidde van zijn vrouw na geruchten dat zij voor haar vrouwelijke behoeftes bij zijn broer zou hebben aangeklopt. De vader van Karacabay hertrouwde met een Nederlandse en vestigde zich, na haar dood enkele jaren geleden, in Ankara. Wat volgt is een ordinaire familievete tussen de vader en zijn dochters.

Het is en blijft een doorsnee verhaal, ook al probeert Karacabay er een hedendaagse dimensie aan te geven door zijn zussen onnodig te confronteren met zijn homoseksualiteit. Hij wil een gesprek met hen over (homo)seksualiteit en intimiteit. Ze weigeren de wens van hun broertje niet en beantwoorden in hun ogen schaamteloze vragen. Dan onthult hij zijn geaardheid en zijn zussen, met hun Veluwe-achtige islamitische achtergrond, barsten in snikken uit. Broerlief zoomt gretig in. In de volgende scène is hij alweer geaccepteerd. Slim bedacht van Karacabay: Allah en homoseksualiteit gaan als warme broodjes over de Hollandse toonbank.

Dokument: Allah heeft het zo gewild, NCRV, Ned.1, 22.55-23.53u.

    • Ahmet Olgun