Massabetoging van oppositie in Armenië

In de Armeense hoofdstad Jerevan hebben gisteren tienduizenden aanhangers van de oppositie een demonstratieverbod genegeerd om te protesteren tegen de arrestatie van rond honderd activisten.

Tussen 20.000 en 40.000 aanhangers van oppositieleider Stepan Demirtsjan kwamen bijeen in het centrum van Jerevan. Ze riepen met leuzen als ,,Robert, ga weg'' de zittende president van Armenië, Robert Kotsjarian, op om af te treden en zich terug te trekken uit de race om het presidentschap. Kotsjarian won onlangs de eerste ronde van de presidentsverkeizingen met 49,8 procent van de stemmen – 0,2 procent te weinig om direct te worden gekozen. In een tweede ronde moet Kotsjarian het opnemen tegen Demirtsjan, die in de eerste ronde 28,3 procent van de stemmen kreeg. De na de eerste ronde afgevallen kandidaten moeten zich nog uitspreken over de vraag op wie ze hun aanhangers in de tweede ronde laten stemmen. De meesten van hen zullen naar verwachting Stepan Demirtsjan steunen.

De betoging van gisteren was een vervolg op een demonstratie van 25.000 aanhangers van Demirtsjan op vrijdag. Zij betoogden tegen vermeende verkiezingsfraude door de aanhang van president Kotsjarian. Naar aanleiding van de betoging van vrijdag werden zaterdagochtend vroeg door de politie rond honderd mensen, alleen activisten in Demirtsjans campagne, opgepakt. Ze werden naar rechtbanken gereden en onmiddellijk veroordeeld tot vijftien dagen gevangenisstraf wegens ,,hooliganisme''. Volgens de oppositie werden de activisten opgesloten om te voorkomen dat ze de verkiezingscampagne van Demirtsjan blijven leiden. De tweede ronde van de verkiezingen wordt op 5 maart gehouden. Bij de demonstratie van gisteren deden zich geen incidenten voor.

Demirtsjan is zakenman en leider van de Volkspartij van Armenië. Hij is de zoon van Karen Demirtsjan, de populaire laatste leider van de Armeense communistische partij die in oktober 1999, toen hij voorzitter van het parlement was, met een aantal andere prominenten werd vermoord door terroristen die het parlement bestormden.

Stepan Demirtsjan presenteerde gisteren de betoging van zijn aanhangers als ,,een ontmoeting met de kiezers'' en niet als protesrdemonstratie. ,,Onze mensen zijn boos. Maar we zullen onze doelen met strikt wettige methoden bereiken.''

Een andere spreker eiste dat alle arrestanten worden vrijgelaten en dat er een juridisch onderzoek op gang komt naar Kotsjarian, een minister, de chef van politie en de chef van de kiescommissie. Hij zei dat ,,als onze wensen niet worden ingewilligd, we onze methoden zullen moeten aanpassen.'' Hij trad niet in detail.