Laatste trein

Vrijdagavond, 23.56 uur. Op weg naar huis vanuit Amsterdam stap ik in Amersfoort over, in de laatste trein richting Deventer. Ineens klinkt achter me luidkeels: ,,Ja, we kúnnen!!''

De trein rijdt zoals gewoonlijk niet direct weg. Een minuut is het stil, dan klinkt het licht verwijtend: ,,Hij doet het niet.'' Geenszins uit het veld geslagen, hangt de starnakel bezopen eigenaar van de stem even later over de leuning, en stelt voor dat ik hem voorlees uit mijn boek. Daar begin ik maar niet aan.

In Apeldoorn stappen drie Aziatische schonen in, druk pratend in hun moederstaal. Hij stapt vastberaden op ze toe, buigt zich voorover, en zegt op vertrouwelijke toon: ,,Hiddink heeft het goed gedaan, hè?''

Bijdragen van lezers zijn welkom via een formulier op www.nrc.nl/ik.

    • Anne de Jong